2023. március 20. - Klaudia
EUR : 394.08
USD : 370.13
Időjárás ikon15°

Sokkal nagyobb csúszópénzekről van szó a brüsszeli korrupciós botrányban, mint hittük

Az eddigieknél is több eurómillióról lehet szó a brüsszeli korrupciós botrányban. Az Eva Kaili ellen kiadott letartóztatási parancs alapján arra következtethetünk, hogy az eddig “csak” másfél millió euróról szóló hírek meglehetősen alábecsülték az EP-képviselőhöz guruló összeget.

Több millió euróra rúghat a vesztegetési pénz a brüsszeli korrupciós botrányban – írja a Politico nyomán a Mandiner.

A brüsszeli lap megszerezte az Eva Kaili ellen kiadott letartóztatási parancsot. Eredetileg „csak” 1,5 millió euróról szóltak a hírek, amikor december 9-én letartóztatták görög szocialista EP-képviselőt, Eva Kailit, akit azzal vádolnak, hogy pénzt fogadott el Katar és Marokkó politikusaitól annak érdekében, hogy számukra kedvező irányban befolyásolja a döntéseket az EP-ben. Ez azonban csak a pénzzel teli jéghegy csúcsa – jegyzi meg a brüsszeli Politico, amely megszerzett egy dokumentumot, ami szerint „a jelentős pénzösszegeket” Katar és Marokkó fizette ki, „titokban és készpénzben”.

Ez csak egyike a dokumentum számos figyelemfelkeltő részletének, amelynek egyes részeiről korábban már beszámolt a görög média.

Az is szerepel benne, hogy Kaili telefonált a másik kulcsszereplőnek, Pier Antonio Panzerinek, valamint két másik meg nem nevezett uniós törvényhozónak, miután december 9-én reggel letartóztatták élettársát, Francesco Giorgit. A dokumentum nagy vonalakban leír egy brüsszeli székhelyű hálózatot, amely a katari munkaügyi miniszter, Ali bin Samih Al Marri nevében dolgozik 2021 óta. A dokumentum szerint Katar a helyszínen a szintén letartóztatott és vádalku keretében törvényhozók megvesztegetését beismerő volt EP-képviselőn, Panzerin keresztül irányította a műveleteket

Szintén érintett: Kaili élettársa, Giorgi, egy parlamenti asszisztens, aki korábban Panzerinek dolgozott, és akit decemberben tartóztattak le. A letartóztatási parancs szerint Giorgi volt a Panzeri és Kaili közötti közvetítő. „A nyomozás azt mutatja, hogy Panzeri úr utasításokat adott a vádlott férjének”, teszi hozzá a dokumentum, Kailira utalva. A végzés azt is megállapítja, hogy Giorgi nem hivatalosan segített Kailinak egy második lakás megvételében és kifizetésében, amelyet az ő nevére vásárolt.

A megállapodásuk azt bizonyítja, hogy a férfi tisztában volt partnere korrupciós bevételeivel. Giorgi és Kaili egyaránt tagadják, hogy bármi rosszat tettek volna, ahogy Katar is.

Kaili ügyvédje, Michalis Dimitrakopoulos nem volt hajlandó megerősíteni vagy cáfolni a végzés hitelességét. Giorgi ügyvédje nem kívánt nyilatkozni, a katari kormány pedig nem válaszolt a megkeresésre.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató