2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

New York Times: „Orbán Viktor politikája irányt mutat a fehér nacionalistáknak”

A lap szerint hazánk papíron demokrácia, de a gyakorlatban egypárti állam.

Vlagyimir Putyin irányításával Oroszország lerohanta a szabad és demokratikus Ukrajnát, írja az amerikai lap véleménycikkének  szerzője, Paul Krugman. Hogyan lehetséges, kérdezi, hogy mégis vannak olyan amerikaiak, akik nem Ukrajnáért szorítanak a véres háborúban? Mint írja, vannak jelentős politikai erők az Egyesült Államokban jobb- és baloldalon egyaránt, amelyek ellenzik az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatást, és egyértelműen Oroszország győzelmét szeretnék látni.

Putyin azonban nem az egyetlen külföldi autokrata, akit Amerika szeret, teszi hozzá Krugman. „Orbán Viktor a konzervatívok ikonjává vált, a CPAC konferenciáinak előadója volt.

Orbán politikája irányt mutat mindazoknak, akik azt szeretnék, hogy országuk a fehér nacionalizmus bástyája, papíron demokrácia, de a gyakorlatban egypárti állam legyen.

A mai Republikánus Párt nagy része ezt akarja. Pedig Orbán nem jobboldali személyi kultusz alanya. Hány amerikai konzervatív tudja egyáltalán, hogy néz ki a magyar kormányfő?” – írja a cikk szerzője. Ezzel szemben Putyin személyi kultusz tárgya Oroszországban, és az amerikai jobboldalon is évek óta az, teszi hozzá a szerző.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató