2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Katka: Egy nyugatgyűlölő szörnyet duzzasztottunk fel

Orbánra a nemzetközi politika ma már demagóg szélsőségesként, Putyin vazallusaként tekint - vinnyogja Cseh Katalin közösségi oldalán.

„Az elmúlt másfél évtizedben drámaian sokasodó figyelmeztető jeleket elhomályosította az olcsónak hitt energiahordozók és a hatalmas orosz piacok iránti epekedésből adódó rövidlátás. Ennek eredményeképp egy nyugatgyűlölő szörnyet duzzasztottunk fel, amely a saját függőségünket használja ellenünk, hogy elfojtsa az agresszióra adott határozott válaszokat. És sajnos vannak azok, akik nem csak rövidlátók voltak, de belülről trójai falóként még aktívan bomlasztják is az európai egységet az Kreml érdekei mentén: a magyar miniszterelnök, a külügyminiszter, a kormány és kormánypártok.

Orbán Viktor a 2008-as grúziai orosz offenzíva idején, még ellenzékben, Grúzia és Ukrajna NATO-csatlakozása mellett érvelt, miközben George W. Bush elnök javaslata nem aratott sikert az európai NATO-tagok körében, és a két ország végül nem csatlakozhatott a szövetséghez. Nehéz magyarázatot találni arra, hogy egy már tizenöt éve is kimondottan tapasztalt politikus, korábbi miniszterelnök álláspontja mitől vehet 180 fokos fordulatot.

Orbánra a nemzetközi politika ma már demagóg szélsőségesként, Putyin vazallusaként tekint, aki következetesen olyan álláspontokat képvisel, amely a saját meglevő szövetségi rendszereit gyengíti, a jelenlegi orosz rezsimnek pedig az előnyére válik. Mondjuk ki még egyszer, világosan: ebben a háborúban Oroszország agresszor, Ukrajna áldozat. Áldozat, aki hozzánk hasonlóan szintén egy európai nemzet, európai jövővel.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató