2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Berg Danika bejelentette: Az Ukrán függetlenség tere nevet kaphatja egy névtelen közterület a II. kerületben

A II. kerület képviselő-testületének mai ülésén kezdeményeztem, hogy az „Ukrán függetlenség tere” elnevezést kapja a Víziváros egyik eddig névtelen közterülete

– közölte a Facebookon Berg Dániel momentumos önkormányzati képviselő, Cseh Katalin férje. Berg javaslatát a képviselő-testület meg is szavazta, ezt a politikus külön meg is köszönte Őrsi Gergely polgármesternek és képviselőtársainak.



Berg szerint az elnevezésre azért van szükség, mert „az ukrán néppel való szolidaritásunk méltó kifejezése, hogy kerületünk egy közterület elnevezésével állít emléket a háború áldozatainak, és tiszteleg ukrán szomszédaink hősies szabadságharca előtt”. Szerinte az így elnevezett tér „Ukrajna nemzeti és állami függetlenségére, területi szuverenitásának sérthetetlenségére is utal”.

„Amikor a jelenlegi orosz–ukrán háborúról beszélünk, nem feledhetjük a közép- és kelet-európai népek sorsközösségét sem. Történelmi felelősségünk, hogy ahogyan a világ rokonszenvezett velünk 1849 után, majd 1956-ban, úgy mi is kiálljunk ma Ukrajna függetlensége, az ukrán nép szabadsága mellett” – írta bejegyzésében a sorosista Berg Dániel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató