2023. május 28. - Csanád, Emil
EUR : 372
USD : 346.63
Időjárás ikon24°14°

Két héttel elhalasztja a NATO-bővítési szavazást a Fidesz

További két hetet csúszik a svéd és finn NATO-csatlakozás parlamenti jóváhagyása, a Házbizottság csütörtöki ülésére benyújtott új napirendi javaslat szerint a zárószavazást mégsem a jövő héten, hanem csak a március 20-i héten tartják, írja a hvg.hu. Az Európai Unióban már csak Magyarország nem ratifikálta a két északi állam felvételét, a NATO-ban pedig Törökország az egyetlen kakukktojás rajtunk kívül.

A tervet Kövér László házelnök a csütörtöki házbizottsági ülésen ismerteti majd a frakciókkal.

A múlt heti kihelyezett Fidesz-KDNP–frakcióülésen véglegesített politikai döntés felülírta a jövő heti ülés napirendjét. A frakcióülésen rendkívüli dolog történt: vita alakult ki a kérdésben, és a Fidesz nem megy csak úgy bele a finn és svéd NATO-csatlakozás megszavazásába, hanem a vitarendezés érdekében tárgyalódelegációt küldenek a két országba. Kocsis Máté frakcióvezető szerint erre azért van szükség, mert svéd és finn részről „durván, alaptalanul közönségesen sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek”.

Azóta kiderült, hogy a delegációt Hende Csaba, a törvényalkotásért felelős parlamenti alelnök és Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke vezeti. Az amúgy nem is hivatalos parlamenti delegáció tárgyalásainak semmilyen jogi kötőereje nincs, a látogatás eredményét legfeljebb döntéselőkészítő tapasztalatként hasznosíthatják a szavazáskor, írja a hvg.hu.

A képviselőcsoport jövő hét végén a finn parlament elnökével, Matti Vanhanennel találkozik, de Antti Kaikkonen védelmi miniszter is kész találkozni a magyarokkal, írja az Iltalehti finn lap.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató