2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

A lengyel Orlen olajvállalat kártérítést követel Oroszországtól a szállítások leállítása miatt

A legnagyobb lengyel olajfinomító vállalat, az Orlen azt tervezi, hogy kártérítést kér az orosz féltől az országba irányuló olajszállítások leállítása miatt – mondta Daniel Obajtek vezérigazgató a ZET rádió által hétfőn sugárzott interjúban.

„Dolgozni fogunk rajta” – mondta arra a kérdésre, hogy a vállalat követelt-e kártérítést az orosz féltől.

„EZT OLYAN MEGÁLLAPODÁSOK ÍRJÁK ELŐ, AMELYEKRŐL NEM BESZÉLHETEK” – MONDTA A VEZÉRIGAZGATÓ. „MINDENKÉPPEN KÖVETELÉSEKET FOGUNK BENYÚJTANI EZEN A TERÜLETEN” – JELENTETTE KI, MEGJEGYEZVE, HOGY HASONLÓ KÖVETELÉSEKKEL LÉPNEK FEL MOSZKVÁVAL SZEMBEN A LENGYELORSZÁGBA IRÁNYULÓ GÁZSZÁLLÍTÁSOK LEÁLLÍTÁSA MIATT IS.

Február 25-én Orlen közölte, hogy leállították az orosz kőolajszállításokat az országba a Barátság-vezetéken keresztül. Az orosz Transnyefty szóvivője, Igor Djomin február 27-én azt mondta, hogy a vállalat jelenleg nem szállít olajat Lengyelország felé, hozzátéve, hogy február végén kellett volna olajat szállítani a lengyel finomítókba, de a kifizetéssel együtt járó útvonalrendeléseket nem dolgozták fel.

Az Orlen jelenlegi szerződése a Tatnyefttel, amelyet havi 200 ezer tonna olajra kötöttek, 2024 decemberében jár le. Az orosz olajat csővezetéken keresztül szállították az Orlenhez. Varsó az ukrajnai különleges katonai művelet kezdete után megtagadta az Oroszországtól tengeri úton történő olajvásárlást. Lengyelország az orosz olajat az Egyesült Államokból, a Perzsa-öböl régióiból és az Északi-tengerből származó nyersolajjal kívánja helyettesíteni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató