2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Belgrád: LMBTQ-szervezetek tiltakoztak a "homofób erőszak ellen"

Pénteken annál a belgrádi parknál tartottak tüntetést, ahol február 27-én "szkinhedek" egy csoportja megkéselt egy 23 éves homoszexuális férfit, 26 éves ismerősét pedig egy törött üveggel szúrták arcon.

A gyűlölet öl! nevű eseményen a résztvevők az állami szervek határozott fellépését követelték az LMBTQ-ellenes erőszakkal szemben. Csak február végén további három homoszexuális férfit ért támadás, jogvédő csoportok pedig tavaly augusztus óta összesen 68 "homofób indíttatású erőszakos támadásról" számoltak be, írja az AP.

“Nem fogjuk tovább tűrni a gyakorivá vált támadásokat” – mondta Aleksandar Savić, a homofób és "transzfób erőszakot" monitorozó DaSeZna nevű szervezet munkatársa.

A rendőrség időközben bejelentette, hogy letartóztattak két gyanúsítottat a február 27-i támadással kapcsolatban.

Az aktivista Ana Petrović arról beszélt, hogy ez önmagában kevés. Emlékeztetett arra, hogy a hasonló eseteknél is voltak már korábban letartóztatások, de ez csak a kezdet lehet. Szerinte a hatóságoknak hatékonyan és időben kellene reagálniuk.

A tüntetés egyik résztvevője, a belgrádi Valerijan arról beszélt a Szabad Európa Rádiónak, hogy az LMBTQ emberek támogatása miatt jött el. „Hogy tudják, nincsenek egyedül, és mindannyiunk támogatására számíthatnak.” A szintén belgrádi Mila Maksimović szerint LMBTQ emberként addig nincs gond Szerbiában, amíg teljesen belesimul valaki a kötelező társadalmi elvárásokba. „De amint az emberek valami kicsit is mást látnak, az azonnal rossz, az már azonnal LMBTQ propaganda.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató