2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Csercseszov: a sport az sport, a politika az meg politika

Az orosz labdarúgás mindig is egyet jelentett az európai futballal, és nem szabad elhamarkodott döntéseket hozni az Orosz Labdarúgó-szövetség (RFU) részéről az Ázsiai Labdarúgó-szövetséghez (AFC) csatlakozásról – mondta Sztanyiszlav Csercseszov, az orosz válogatott korábbi vezetőedzője hétfőn a TASZSZ hírügynökségnek.



Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2022. február 28-án az Ukrajna körül kialakult helyzet miatt eltiltotta az orosz klubokat és válogatottat a nemzetközi versenyeken való részvételtől. Az orosz válogatott nem vehetett részt a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság selejtezőtornáján. Az orosz válogatott a 2024-es Európa-bajnokság sorsolásáról is kizárták.

„HA KÍVÜLRŐL NÉZZÜK A HELYZETET, AKKOR EGYÉRTELMŰ, HOGY A VÁLOGATOTT SZÁMÁRA EGY ÉV NAGY MECCSEK NÉLKÜL TERMÉSZETESEN HÁTRÁNYT JELENT” – MONDTA CSERCSESZOV.

„Az orosz futballklubok is szenvedtek, mert megfosztották őket attól a joguktól, hogy a [UEFA] Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában is játszhassanak” – folytatta Csercseszov, aki jelenleg a magyar Ferencvárost irányítja.

„AZ ÁZSIAI KONFÖDERÁCIÓBA VÁLTÁS NEM EGY HÓNAPIG VAGY AKÁR EGY ÉVIG TARTANA, HANEM SOK ÉVIG” – FOLYTATTA CSERCSESZOV. „TEHÁT MÉRLEGELNÜNK KELL, MI A JOBB – VÁRNI ÉS MEGLÁTNI, MI KÖVETKEZIK, VAGY AZONNAL CSATLAKOZNI [AZ ÁZSIAI LABDARÚGÓ KONFÖDERÁCIÓHOZ] ÉS ÉVTIZEDEKRE AZ ÁZSIAI KONFÖDERÁCIÓHOZ LÁNCOLÓDNI.”

Az orosz labdarúgó-válogatott volt vezetőedzője, ugyanakkor elmondta, hogy nem kíván értékelést adni az Ázsiai Labdarúgó Konföderáción belüli szakmai színvonalról.

„CSAK ARRÓL VAN SZÓ, HOGY AZ OROSZ LABDARÚGÁS MINDIG IS AZ EURÓPAI FUTBALL RÉSZE VOLT, ÉS AZ OROSZ KLUBOK A BAJNOKOK LIGÁJA-TORNÁKON JÁTSZOTTAK A PÁLYÁRA LÉPVE ENNEK A TORNÁNAK A HIVATALOS HIMNUSZA ALATT. EZ, MONDHATNI, MÁR A VÉRÜNKBEN VAN”.

Csercseszov szerint „ez még mindig nem jelenti azt, hogy nem szükséges a váltás… De ha döntés születik, akkor mikor?”.

„EZ A FUTBALLVEZETŐK KÉRDÉSE, A JÁTÉKOSOK FELADATA PEDIG AZ, HOGY JÁTSSZANAK. AZT HISZEM, ITT KIEGYENSÚLYOZOTT MEGKÖZELÍTÉSRE VAN SZÜKSÉG, NEM PEDIG ÉRZELMI MEGKÖZELÍTÉSRE” – JELENTETTE KI.

Szerinte az orosz futballkluboknak résen kell lenniük, hogy visszakerüljenek az európai bajnokságokba, mert erre bármikor sor kerülhet.

„A JELENLEGI HELYZET CSÚNYA ÉS BIZONYOS MÉRTÉKIG IGAZSÁGTALAN, A SPORT AZ SPORT, A POLITIKA PEDIG POLITIKA” – MONDTA. „AZONBAN NEM SZABAD EZT A HELYZETET ADOTTNAK VENNÜNK.”

„Minden futballklub fenntartja a történelmét, alkalmazza a képességeit, követi a továbblépési perspektíváit” – mondta Csercseszov.

Az 59 éves korábbi orosz válogatott edző az interjújában külön kitért Artyom Dzjuba csatárra, aki az elmúlt hétvégén három gólt szerzett a Lokomotiv Moszkva FC március 4-i, Rosztov FC elleni (3-1) mérkőzésén.

„SOHA NEM KÉTELKEDTEM BENNE, ÉS TARTJA AZ ÉRTÉKÉT. ÖRÜLÖK NEKI, HOGY ÚJ KLUBBAN TALÁLJA MEG A HELYÉT, ÉS FOLYTATJA A PÁLYAFUTÁSÁT” – TETTE HOZZÁ CSERCSESZOV.

Dzjuba a múlt hónap elején írt alá szerződést a Lokomotiv Moszkvával. Korábban öt mérkőzést játszott a török Adana Demirspor labdarúgóklubban, és egy gólt szerzett, miután 2022 májusában távozott az orosz Zenit Szentpétervártól.

A 34 éves Dzjuba az orosz labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya. 2015-ben került a Zenit Szentpétervárhoz, ahol 249 mérkőzésen 108 gólt szerzett a klub színeiben, ahol négy országos bajnoki cím mellett négy bajnoki címet nyert az orosz Szuperkupában. Az év elején váltak meg útjai a klubtól.
 
A válogatottban töltött idő alatt Dzjuba 50 mérkőzésen 30 gólt szerzett, amivel a válogatott történetének legjobb góllövője lett, megelőzve a 2. helyen álló Alexander Kerzsakovot (30 gól 90 lejátszott mérkőzésen) és a 3. helyen álló Vlagyimir Beszcsasztnyihot (26 gól 71 lejátszott mérkőzésen).

A 2018-as labdarúgó-világbajnokságon, amelynek Oroszország 11 városban adott otthont, Dzjuba a negyeddöntő szakaszába vezette a válogatottat, ahol Oroszország a rendes játékidő után 2-2-es döntetlennel végződő, feszült hangulatú mérkőzést követően büntetőpárbajban (3-4) kapott ki Horvátországtól. Dzjuba három gólt és két asszisztot jegyzett a 2018-as FIFA-világbajnokságon.



Sztanyiszlav Csercseszov

Az 59 éves Csercseszov 2016 nyarán vette át a válogatott irányítását, és 2018 augusztusáig szóló szerződést írt alá az Orosz Labdarúgó-szövetséggel, hogy a csapat vezetőedzőjeként dolgozzon.

Az orosz szövetség 2018 júliusában további két évvel meghosszabbította Csercseszov szerződését, azzal az opcióval, hogy további két évvel meghosszabbíthatja azt. Az orosz irányító labdarúgó-szövetség döntése, hogy fenntartja együttműködését Csercseszovval, a válogatott sikeres hazai szereplését követte a 2018-as labdarúgó-világbajnokságon.

 Csercseszov vezetésével az orosz labdarúgó-válogatottnak sikerült bejutnia a 2018-as FIFA-világbajnokság kiütéses szakaszába, ahol a 16 között a spanyolok elleni győzelemmel jutott tovább, majd a negyeddöntőben büntetőpárbajban kikapott Horvátországtól, amely végül az oroszországi világbajnokság döntőjébe jutott.

A 2021 júniusában megrendezett 2020-as UEFA Európa Bajnokságon azonban a Csercseszov vezette orosz válogatott nem jutott tovább a torna csoportköréből, amelyet az új koronavírus globális terjedése miatt egy évvel elhalasztottak. Az orosz labdarúgó-válogatott három mérkőzés után három ponttal végzett a B-csoportban az Európa-bajnoki túráján.

Csercseszov 2021. december végén szerződést kötött a magyar Ferencvárosi FC irányítására.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató