2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

A leendő cseh államfő a V4-ekről: Orbánék sem lesznek itt örökké, előbb-utóbb változás jön!

Terjedelmes interjút adott a francia LeMonde napilapnak Petr Pavel, Csehország leendő köztársasági elnöke,- írja a ma7.sk.

Pavel a francia lapnak adott interjújában számos témát érintett, de egyetlen mondattal sem tagadta meg a tőle elvárt atlantista irányzatot. Kijelentette például, hogy Oroszországgal jelenleg nincs értelme a tárgyalásoknak, hiszen Moszkva semmi hajlandóságát nem mutat a megegyezésre, nem lehet velük tárgyalni sem. 

Leszögezte, hosszútávon igenis van értelme vadászgépekkel megerősíteni az ukrán hadsereget, de jelenleg "túl bonyolulttá" tenné a háborús helyzetet a vadászgépek Ukrajnába küldése. Most páncélos járművekre, harckocsikra és tüzérségre van szüksége az ukránoknak - fogalmazott Pavel.

Az ország külpolitikai orientációja kapcsán elmondta,

Csehországnak nem szabad hidat képeznie Nyugat és Kelet között, egyértelműen az előbbi felé kell húzniuk.

Elődjei munkáját kommentálva megjegyezte, számára "nagyon furcsa" ambíció ez a fajta törekvés, hiszen, mondja, képtelenség középen állni.

Orbán sem lesz itt örökké!

Azt már korábban is sejteni lehetett, hogy Pavel nem lesz a Visegrádi Négyek együttműködésének lelkes rajongója. Az interjúban megjegyezte, a V4 alaposa átdolgozásra szorul és "nagyon komoly vitákat" kell folytatnunk a szerveződés jövőjéről. Szerinte annak nincs értelme, hogy az alapoktól szervezzük át a V4-ek működését. Közölte, egyszerűbb megvárni egy magyarországi kormányváltást.

A magyar vezetés sem lesz itt örökké. Előbb vagy utóbb, de változás lesz!

- jelentette ki Csehország következő államfője.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató