2023. március 21. - Benedek
EUR : 394.08
USD : 370.13
Időjárás ikon15°

Politico: Megtalálhatták a brüsszeli korrupciós botrányban pénzmosásra használt céget

A szálak Olaszországba vezetnek.

„Pénzmosás Milánóban? A brüsszeli korrupciós botrány átkerül Olaszországba” címmel közölt cikket csütörtökön a Politico. 

A lap azt írta, a kiterjedt brüsszeli korrupciós vizsgálat tovább bővül, mivel Olaszország azt vizsgálja, hogy Katar egy milánói tanácsadó cégen, az Equality Consultancy-n keresztül mosta-e tisztára a kenőpénzeket. 

Hozzátették,

csütörtökön három milánói bírónak kell döntenie arról, hogy kiadják-e a cég alapítóját, Monica Bellinit Belgiumnak.

 De előbb a helyi tisztviselők szeretnék látni a legfrissebb bizonyítékokat Belgiumból.

A Politico felidézte, hogy a belga ügyészek már hetek óta célkeresztben tartják az Equalityt és Bellinit. Bellini könyvelőként dolgozott Pier Antonio Panzeri volt olasz európai parlamenti képviselőnek, aki a Parlamentben egy Marokkó és Katar nevében működő, befolyással járó készpénzért cserébe működő hálózat állítólagos „kiagyalója” volt. Cége, az Equality Consultancy pedig belekeveredett a korrupciós botrány középpontjában álló személyek hálójába – ismertette a lap. 

Bellini „fontos szerepet játszott a Katarból érkező készpénz visszaforgatásában, létrehozva egy olyan céget, amely a pénzáramlásnak legális látszatot adhatott”.  – olvasható a Politico birtokába jutott európai elfogatóparancsban. Most az olasz hatóságok külön is vizsgálják ezeket a kapcsolatokat.

Több titok és gyors felemelkedés

Bellini munkáját számos titok övezi. Cége rövid ideig létezett, azonban törekedett a határon túli bővülésre és a politikai kapcsolatok mielőbbi megteremtésére, első körben kevés sikerrel. Mivel azonban Bellini mellett Stefano és Luciano Giorgi is alapítója volt a cégnek, majd hamar lett egy befolyásos segítőjük: Stefano öccse, Luciano fia, Francesco Giorgi, Eva Kaili görög szocialista politikus élettársa, egyben Panzeri asszisztense az Európai Parlamentben.

Ezt követően a cég gyorsan felemelkedett.

A Politico által megszerzett és az olasz sajtóban is megjelent belső dokumentumok szerint az Equality Consultancy 2019-ben 240 ezer eurós (mai árfolyamon 90,8 millió forint) éves bevételt és 102 500 eurós (30,8 millió forint) nyereséget regisztrált. Ugyanebben az évben a cég elkezdte megalapozni brüsszeli jelenlétét.

A lap arra is kitért, hogy az Equality – egyelőre tisztázatlan okokból – 2018-ban az észt fővárosban, Tallinnban is létrehozta helyi leányvállalatát. A cég azonban nem mutatott érdemi aktivitást, így 2019 nyarán fel is számolták.

A belga hatóságok azóta korrupció, pénzmosás és bűnszervezetben való részvétel miatt

vádat emeltek Francesco Giorgi ellen, aki jelenleg elektronikus bokajeladóval szabadlábon van a tárgyalásig.

Panzeri, egykori főnöke egy vádalku keretében beismerte, hogy vesztegetési hálózatot működtetett. Bellini ügyvédei és Stefano Giorgi nem válaszoltak a Politico többszöri megkeresésére sem. Francesco Giorgi ügyvédje azt mondta, hogy nem kívánja kommentálni a folyamatban lévő vizsgálatot – idézte a lap.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató