2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

50 ezer eurót fogadott el, újabb vezető bukott bele a brüsszeli korrupciós botrányba

Elbocsátotta Luca Visentinit a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC), azzal indokolva a döntést, hogy elveszítették bizalmukat a brüsszeli korrupciós botrányban érintett olasz főtitkárban. Itt van az újabb "áldozata" a brüsszeli korrupciós botránynak. 

A Magyar Nemzet felidézi cikkében, hogy a világ legnagyobb szakszervezeti szövetségének vezetője volt az egyik első személy, akit őrizetbe vettek a belga hatóságok a decemberben kirobbant vesztegetési ügyben. Emlékeztes: magas rangú uniós tisztviselők, valamint brüsszeli civil szervezetek (NGO-k) tagjai Katar érdekében befolyásolták az uniós döntéshozatalt a közel-keleti országtól elfogadott kenőpénzért cserébe.

LUCA VISENTINI ELISMERTE, HOGY MINTEGY 50 EZER EURÓT FOGADOTT EL AZ ITUC VEZETŐI KAMPÁNYÁHOZ PIER ANTONIO PANZERI VOLT EURÓPAI PARLAMENTI (EP-) KÉPVISELŐTŐL, A FIGHT IMPUNITY NEVŰ NGO ALAPÍTÓJÁTÓL.

Ám a főtitkár úgy nyilatkozott, nem tudott semmilyen illegális tevékenységről ennek hátterében. NEm egészen ezt támasztja alá, hogy Visentini és elődje, Sharan Burrow pozitív nyilatkozatokat tettek a 2022-es katari világbajnokság előtt a közel-keleti ország munkaügyi reformjairól.

Az olasz főtitkárt a belga hatóságok december 11-én szabadlábra helyezték, szigorú utazási korlátozások mellett. Az ITUC december 21-én felfüggesztette a vezetőt állásából, szombaton pedig végleg elbocsátották.

A Politico brüsszeli hírportálnak tett nyilatkozatában Visentini elmondta, mélységesen sajnálja az ITUC döntését.

A szövetség szombati közleményében tudatta, rendkívüli ülést szervez annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb új főtitkárt válasszanak. Az ITUC emellett ígéretet tett arra, hogy megvizsgálja alapszabályának módosítását a vezetői választási kampányok finanszírozásáról.

"Az elmúlt hónapok eseményei jelentős károkat okoztak az ITUC hírnevének. Fontos tanulságokat vontunk le" – mondta Akiko Gono, a szakszervezeti szövetség elnöke a nyilatkozatban.

(Origo)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató