2023. június 02. - Anita, Kármen
EUR : 370.55
USD : 346.73
Időjárás ikon27°16°

Závecz: Megállt a Fidesz visszaesése

A részvételüket ígérő biztos pártválasztók csoportjában minden második szavazat a nagyobbik kormánypárté - olvasható a Hvg oldalán.

Lefékeződött, majdhogynem megállt a Fidesz múlt év második felében tapasztalt visszaesése. Míg a múlt május és november között 46-ról 33 százalékra csökkent a nagyobbik kormánypárt támogatottsága, az utóbbi hónapokban csak minimális lemorzsolódás látszik: most a választópolgárok 32 százaléka áll mögötte – derül ki a Závecz Research friss pártpreferencia-kutatásából.

A február 28. és március 8. között, ezer fő megkérdezésével elvégzett felmérés szerint az ellenzéki pártok közül

-a Demokratikus Koalíció a legerősebb, és folyamatosan bővül tábora: a parlamenten választásokat követően 9 százalékos volt, novemberben 11, ezúttal 12 százalék.
-A harmadik legkedveltebb párt a Mi Hazánk, amelynek kis emelkedésekkel a múlt év májusi 5-ről mostanra 7 százalékra nőtt a támogatottsága.
-A Momentum tavaly nem, azóta viszont érzékelhetően erősödött: májusban 5, novemberben 4 százalékon állt, most a teljes népességen belül viszont 6-on.
-AZ MSZP stagnál, a választások óta 4 százalékot ér el.
-A Jobbik enyhén lefelé tart, a választást követően 5, novemberben 4, most 3 százalékos.
-Az LMP támogatottsága tavaly 2-ről 3 százalékra bővült, azóta tartja ezt a szintet.
-A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (MKKP) jelenleg 2, a Párbeszédnek pedig 1 százalékos a tábora. Mindkét pártnak voltak ennél 1-1 százalékkal kedvezőbb adatai is a múlt évben.
-A Mindenki Magyarországa Néppárt is 1 százalékot ért el.

A Fidesznek minden társadalmi-demográfiai csoportban jelentős az előnye, vezető pozícióját sehol nem veszélyeztetik.

A kormánypárt a fővárosban az átlagosnál kisebb táborral rendelkezik, de 27 százalékos eredményével így is jócskán megelőzi a második pozícióban lévő, 17 százalékos Demokratikus Koalíciót.

(HVG)

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató