2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

310 embert vettek őrizetbe a franciaországi tüntetéseken

A lakosság a francia kormány nyugdíjreformot kikényszerítő döntése nyomán vonult az utcára, miután a kormány két évvel megemelte a nyugdíjkorhatárt.

Tegyük hozzá, hogy parlamenti szavazás nélkül. Erről Szijjártó Péter is beszámolt...

 A CNN jelentése szerint legkevesebb 310 embert vettek őrizetbe Franciaország-szerte az újabb tüntetéseken: a lakosság a kormány nyugdíjreformja ellen tiltakozik, melynek értelmében két évvel növekszik a nyugdíjkorhatár. Gerald Darmanin belügyminiszter az RTL francia rádiónak elmondta, hogy a csütörtök este történt letartóztatások többsége Párizsban történt, ott 258 embert tartóztattak le.

Noha péntek reggelre már javarészt nyugalom honolt a főváros utcáin, a kormány miniszterei a csütörtök esti, előre nem bejelentett tüntetések után azonnal védekezésbe kezdtek. A francia kormány ugyanis csütörtök este elfogadta a nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó törvényt, melynek értelmében a korhatár 62 évről 64 évre módosul.

Csakhogy a lakosság már hetek óta tiltakozott a tervezet ellen, és nem különösebben hatotta meg őket a kormán védekezése a törvény elfogadása kapcsán. A kormány ugyanis állítja:

“Ha ma nem hajtjuk végre a reformokat, akkor a jövőben sokkal brutálisabb intézkedésekre lesz szükségünk.”

A tüntető tömeg péntek reggel rövid időre lezárta a párizsi körgyűrűt a nyugdíjreform elleni tiltakozásképpen, mely jelentős késéseket eredményezett a reggeli forgalomban. Eközben folytatódik a szemétszállító munkások sztrájkja is, ami miatt Párizs utcái zsúfolásig vannak kukazsákokkal.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató