2024. június 20. - Rafael
EUR : 395.57
USD : 368.31
Időjárás ikon32°22°

A diplomáciai kapcsolatok normalizálásáról tárgyal Egyiptom és Törökország

Egyiptom és Törökország tárgyalásokat tervez a nagyköveti szintű kapcsolatok helyreállításáról, ami a két ország közötti, egy évtizedes megromlott kapcsolatokat követő közeledést jelentheti.

“Nagyon örülök, hogy konkrét lépéseket teszünk az Egyiptommal való kapcsolatok normalizálása érdekében… Mindent megteszünk azért, hogy a jövőben ne szakadjanak meg újra a kapcsolataink” – mondta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szombaton kairói látogatása során. Egyiptomi kollégája, Sameh Shoukry hozzátette, hogy az országok “a megfelelő időben” tárgyalásokat folytatnak a nagykövetek visszaállításáról.

A török miniszter a régóta tartó szünetet “a félreértésekre és a párbeszéd hiányára” vezette vissza, ugyanakkor elismerte, hogy az mindkét országra hatással volt.

“Hatalmas kiaknázatlan potenciál van, de elvesztettük ezt a kilenc évet, és ahhoz, hogy ezt a kilencéves szakadékot behozzuk, még keményebben kell dolgoznunk” – mondta Cavusoglu, utalva a két ország elnöke, Recep Tayyip Erdogan török és Abdel Fattah el-Szíszi egyiptomi elnök esetleges hivatalos találkozójára.

 A diplomáciai kapcsolatok fejlesztésére való törekvés mellett Cavusoglu kifejezte mindkét fél elkötelezettségét a kapcsolatok előmozdítása mellett az energia, a kereskedelem és a közlekedés területén.

“JAVÍTANI AKARJUK AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSÜNKET AZ ENERGIA TERÜLETÉN, KONKRÉT LÉPÉSEKET AKARUNK TENNI … VOLTAK FENNAKADÁSOK A KÖZLEKEDÉSI KÉRDÉSEKBEN. ÚJRA AKARJUK ÉLESZTENI ŐKET. SZERETNÉNK MAXIMALIZÁLNI A DIPLOMÁCIAI KAPCSOLATAINKAT” – MONDTA CAVUSOGLU AZ ANADOLU TÖRÖK HÍRÜGYNÖKSÉG JELENTÉSE SZERINT.

Az észak-afrikai ország és Törökország közötti kapcsolatok megromlottak, miután az Ankara támogatóját és a Muzulmán Testvériség vezetőjét, Mohamed Murszi egyiptomi elnököt 2013-ban megdöntötte el-Szíszi, aki akkor az egyiptomi hadsereg főparancsnoka volt. A következő évben el-Szíszi megnyerte az elnökválasztást.

Az ankarai és kairói külügyminisztérium magas rangú tisztviselői 2021-ben kezdtek tárgyalásokat, mivel Törökország igyekezett enyhíteni a feszültséget Egyiptommal, az Egyesült Arab Emírségekkel, Izraellel és Szaúd-Arábiával.

 A két nemzet az utóbbi időben a gázban gazdag Földközi-tenger keleti részén húzódó tengeri határok miatt került ellentétbe egymással, valamint Líbia miatt is, ahol a megoldatlan konfliktusban szemben álló erőket támogattak.

Egyiptom gazdasági visszaesést él át, amelyből különböző diplomáciai eszközökkel próbálja kivonni magát, amelyek célja a külföldi befektetők vonzása.

Az egyiptomi külügyminiszter kijelentette, hogy a török-egyiptomi kapcsolatok javítása mindkét ország érdekeit szolgálná.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató