2023. május 31. - Angéla, Petronella
EUR : 370.76
USD : 346.34
Időjárás ikon24°15°

A DK parlamenti határozattal tenné lehetővé Putyin magyarországi letartóztatását

Vadai Ágnes szerint az „Orbán-kormány Putyin-barátsága” komoly biztonsági kockázatot jelent a NATO, illetve Magyarország számára.

Vadai Ágnes honvédelmi árnyékminiszter Londonban tartott, csütörtöki online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Árnyékkormány kétnapos, a brit árnyékkormánnyal folytatott tárgyalás-sorozatának keretében találkozott Holly Lynch biztonságért felelős brit árnyékminiszterrel. A tárgyaláson szóba került a svéd NATO-csatlakozásról szóló magyar parlamenti döntés újabb halasztása is.A megbeszélés során Vadai Ágnes brit kollégájának kifejtette, hogy az Orbán-kormány Putyin-barátsága is komoly biztonsági kockázatot jelent a NATO, illetve Magyarország számára.

Ennek kapcsán szóba került a londoni tárgyaláson a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsa Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, amelyről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón kijelentette: ha Putyin Magyarország területére lép, semmilyen eljárást nem tudnak indítani ellene.

A DK határozati javaslatot nyújt be

Hogy az ICC elfogatóparancsát mégis hatályossá lehessen tenni Magyarországon, Vadai Ágnes szerint a Demokratikus Koalíció határozati javaslatot fog benyújtani az Országgyűlés elé, hogy az ICC valamennyi döntését, statútumát foganatosítsák Magyarországon. Vagyis ha a határozatot elfogadja a magyar parlament, akkor Vlagyimir Putyint a magyar hatóságok azonnal letartóztathatják, ha Magyarország földjére lép.

(MTI)


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató