2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Boris Johnson továbbra is azt állítja: nem szándékosan vezette félre a parlamentet a partygate ügyben

Boris Johnson továbbra is azt állítja, "nem szándékosan vezette félre" a parlamentet a partygate ügyben – mondta a volt brit miniszterelnök szerdán, mikor szóban is meghallgatták a parlament félrevezetésével összefüggő vádak miatt. Boris Johnson a meghallgatása alatt azt elismerte, hogy a társadalmi távolságtartást nem tartotta be „tökéletesen” az összejöveteleken, de azt mondta: ezek az események „alapvető fontosságú” munkahelyi összejövetelek voltak, amelyeket állítása szerint engedélyeztek. Ragaszkodott ahhoz, hogy az irányelveket mindig betartották, írja a BBC.



Az ügy előzménye, hogy a járványügyi lezárások alatt több kormányzati épületben, illetve a miniszterelnöki rezidencián is illegális összejöveteleket tartottak, egy vagy több ilyenen pedig részt vett maga a miniszterelnök is. A partygate néven elhíresült botrány következtében Johnsonnak pénzbírságot is kellett fizetnie, a kirobbant ügy pedig hozzájárult tavaly nyári bukásához. A héten nyilvánosságra hozták Boris Johnson 52 oldalas védekezését.

Ugyan Johnson a szándékosságot tagadta, de több képviselő szerint mégis szándékosan és súlyosan félrevezette a parlamentet, amikor azt állította: az összejövetelek alatt betartották az érvényben lévő Covid-szabályozásokat. A vádak valóságtartamáról egy speciális parlamenti bizottság fog dönteni, amely javaslatokat is tesz a büntetés mértékére. Legsúlyosabb esetben akár ki is zárhatják Johnsont a parlamentből, ám ezt előbb a konzervatív többségű parlamentnek is jóvá kell hagynia. Rishi Sunak miniszterelnök korábban azt mondta, nem kér pártfegyelmet, a tory képviselők úgy szavaznak, ahogy akarnak. A bizottság várhatóan a nyárra hozza meg a döntést.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató