2023. június 07. - Róbert
EUR : 369.14
USD : 344.99
Időjárás ikon21°15°

Szijjártó: “Meg vagyok döbbenve! Hogy jönnek ők ehhez?”

Szijjártó Péter Szarajevóban, felháborítónak nevezte, hogy az amerikai külügyminisztérium más országok belügyeivel foglalkozik, “és mindenfajta egyoldalú értesülésekre hivatkozva jelentést ír külföldi államok emberi jogi és egyéb helyzetéről”.

A külgazdasági és külügyminiszter Elmedin Konaković új bosnyák miniszter kollégájával találkozott, akinek - mint a Facebook-oldalára írta - “Magyarország ugyanakkor nem ismeretlen, hiszen korábban dombóvári színekben az NB I-ben kosárlabdázott”.

Ez után a közös sajtótájékoztatójukon - egy kérdésre válaszolva - az éves amerikai emberi jogi országjelentésekben Bosznia-Hercegovinával kapcsolatban taglalt aggályokat illetően Szijjártó Péter közölte: bár Elmedin Konakovic nem szorul a támogatására, mégis tiltakozásának kíván hangot adni az ügyben.

"Meg kell mondjam, én meg vagyok döbbenve, és minden évben újra és újra megdöbbenek, hogy az amerikai külügyminisztérium veszi magának a bátorságot ahhoz, hogy más országokat minősítgessen, és más országok belső kérdéseiről és helyzeteiről ilyen ex katedra kijelentéseket tegyen" - jelentette ki.

"Hogy jönnek ők ehhez? Én nem tudok arról, hogy Bosznia-Hercegovina külügyminisztériuma, és pláne az enyém jelentést írna más országok emberi jogi meg egyéb helyzetéről. Miért? Azért mert egyrészt nem dolgunk, másrészt semmi közünk hozzá"

 - jelentette ki.

"Felháborítónak és megdöbbentőnek tartom, hogy washingtoni bürokraták összeülnek, és mindenfajta egyoldalú értesülésekre hivatkozva, amelyeknek a finanszírozása sok esetben az Egyesült Államokból származik, tesznek ilyen kijelentéseket a mi országainkról. Hát álljon már meg a menet" - mondta Szijjártó Péter, hangsúlyozva: "Azt, hogy Bosznia-Hercegovinában ki kormányozzon és hogyan, meg hogy elégedettek-e az emberek azzal, ami van, bízzuk azokra, akik itt élnek Bosznia-Hercegovinában. Azt meg, hogy Magyarországon mi a helyzet, Washingtonban bízzák nyugodtan a magyar emberekre. Kikérjük magunknak azt, hogy a magyar demokráciát, a magyar emberek demokratikus választáson kifejtett akaratát bárki megkérdőjelezze" - hangoztatta Szijjártó Péter.

“Zavarkeltés helyett”

A miniszter “Zavarkeltés helyett” címmel a Facebook-oldalára is kitette egy rövid videóban a sajtótájékoztatónak ezt a részét.

Korábban Szijjártó Péter a budapesti amerikai nagykövet egy Politico-nak adott nyilatkozatára reagálva  az ATV kérdésére kijelentette: a nagykövetnek nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe. Ha arra kívánja felhasználni a magyarországi tartózkodását, hogy minősítgesse a magyar kormány tevékenységét, “akkor nagyon nehéz dolga lesz, hogy a két ország közötti együttműködés javítása érdekében eredményesen dolgozzon” - jelentette ki a miniszter február elején a kérdésünkre. Erről és az amerikai reakciókról akkor itt írtunk.

Konakovic: karaktergyilkossági kísérlet

Az MTI jelentése szerint Konakovic a sajtóhoz való hozzáállásával kapcsolatban megfogalmazott amerikai aggályokra reagálva úgy vélekedett: karaktergyilkossági kísérletről van szó, és ő mindössze annyit szeretne, hogy az újságírók tisztességesen végezzék a dolgukat. Az amerikai jelentésben egyebek mellett az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, illetve a szólás- és a médiaszabadság korlátozásával kapcsolatos problémák szerepelnek.

“Teljesen mindegy, hogy én mit gondolok Dodik elnök úrról”

Szijjártó Péter Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel kapcsolatban leszögezte: újraválasztották, és ezt Magyarország tiszteletben tartja, az pedig egyáltalán nem érdekes, hogy ő mit gondol róla, az számít egyedül, hogy a Bosznia-Hercegovinában élők hogyan ítélik meg.

"Teljesen mindegy, hogy én mit gondolok Dodik elnök úrról, szerintem egyetlen dolog számít, hogy a Bosznia-Hercegovinában és főleg a Boszniai Szerb Köztársaságban élők mit gondolnak róla" - mondta egy kérdésre válaszolva.

"Ma a nemzetközi politikában a kölcsönös tisztelet nincsen jelen. Egyes országok nagyon szívesen beszélnek bele más országok dolgaiba. Mi mindig azokkal a bosznia-hercegovinai vezetőkkel dolgozunk együtt, akiket itt megválasztanak. Mi sose kérdőjelezzük meg az itteni választások eredményét, azokat tiszteletben tartjuk"

- hangsúlyozta. A Dodikkal való együttműködés szavai szerint "korrekt, tisztességes és a kölcsönös tiszteletre alapul", ugyanakkor Bosznia-Hercegovina területi integritása "minden vitán felül áll".

Kölcsönösen előnyös gazdaságfejlesztés

A miniszter végül arról számolt be, hogy a magyar kormány bosznia-hercegovinai gazdaságfejlesztési programja kölcsönösen előnyös, ebből az ottani termelők magyar mezőgazdasági eszközöket vásárolhatnak. A programra 805 vállalkozás pályázott, és összesen 11,5 millió euró értékben írnak alá támogatási szerződéseket a napokban - tájékoztatott

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató