2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kínát is érdekli, ki robbantotta fel az Északi Áramlat vezetékeit – Támogatják a vizsgálatról szóló orosz határozattervezetet az ENSZ BT-ben

Kína támogatja az Északi Áramlat gázvezeték elleni merénylet kivizsgálásáról szóló, orosz kezdeményezésű határozattervezetet az ENSZ Biztonsági Tanácsában – közölte Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Vang rendes szerdai sajtótájékoztatóján beszélt erről, válaszul arra a kérdésre, amely a februárban Oroszország által benyújtott BT-határozattervezetre vonatkozott. Moszkva nemzetközi független vizsgálóbizottság megalakítását kéri a robbantások ügyében, amelyek a gázvezeték három vezetékszálát rongálták meg. Az Egyesült Államok és a BT néhány másik nyugati tagja egyelőre ellenzi egy ilyen bizottság felállítását. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az Északi Áramlat elleni merénylet súlyos ügy, és a nemzetközi közösség legtöbb tagországa fontosnak tartja a kivizsgálását, ezért az ezt segítő határozattervezetet Kína támogatja. 

Az ENSZ a legtekintélyesebb és a legtöbb országot tagjai között tudó nemzetközi szervezet, és ha ekként nemzetközi vizsgálatot vezet, akkor azzal össze tudja fogni az egyes országok által már elkezdett vizsgálatokat, ami gyorsabban elvezet az igazság kiderítéséhez

– tette hozzá Vang.

A szóvivő szerint Kína észleli, hogy a BT egyes nyugati tagországai milyen hozzáállást tanúsítanak, de reméli, hogy “végleg félreteszik önző geopolitikai érdekeiket”, őszintén eleget tesznek kötelezettségeiknek, amelyek BT-tagságukból fakadnak, valamint konstruktívan részt vesznek az orosz kezdeményezésű határozattervezetről szóló konzultációkon, hogy azután konszenzus szülessen arról.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató