2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Megbüntethetik a román válogatottat az ultrák verekedése és magyarellenes rigmusai miatt

Magyarellenes szlogeneket skandáltak az Egyesülve a trikolór alatt nevű szurkolói csoport tagjai a szombat esti Andorra – Románia mérkőzésen, írja az Adevărul.

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezőjén Románia 2-0-ra győzte le Andorrát. A sikert azonban beárnyékolta, hogy az Egyesülve a trikolór alatt szurkolói csoport tagjai között verekedés tört ki, és olyan mondatokat skandáltak, mint például a

„kifelé a magyarokkal az országból”

, ráadásul fáklyákat is gyújtottak, amitől vastag füst gomolygott a stadionban. A rendfenntartók több embert őrizetbe vettek, a román csapat többi szurkolója válaszként pedig azt skandálta, hogy „szégyelljétek magatokat”.

Az Adevărul szerint nem ez az első alkalom, hogy az Egyesülve a trikolór csoport tagjai rendbontóan viselkedtek, a román labdarúgó-szövetség (FRF) már többször kapott büntetést az idegengyűlölő megnyilvánulásaik, a fáklyák vagy a verekedéseik miatt. A szombat esti mérkőzésen történtek után elképzelhető, hogy az UEFA megbünteti a román válogatottat.

Az incidens miatt többek között megszólalt Nicu Ștefănuță, a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) nemrég kilépett európai parlamenti képviselő, aki elítélte az ultrák viselkedését, és kifejtette, hogy xenofób skandálásukkal értelmetlenül ártottak a román válogatottnak. „Isten őrizz, hogy a magyarok elmenjenek az országból” – tette hozzá, mint mondta, ezzel Románia csak veszítene, ahogy a szászok távozásával is veszített.

Románia március 28-án este játssza a következő selejtezőt Fehéroroszországgal.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató