2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A földrengés magyarok által megmentett áldozatával találkozott Novák Katalin

Az ötéves Ahmetet a katasztrófát követő százhuszadik órában húzták ki a romok alól a magyar kutató-mentők, a dél-törökországi Antakyában.

Novák Katalin köztársasági elnök hivatalos törökországi látogatása részeként felkereste az ország földrengés sújtotta régióját.

A februári katasztrófa ötvenezer halálos áldozatot követelt. A mentési munkálatokban jelentős szerepet játszottak a magyar kutató-mentő csapatok, akik összesen 35 embert szabadítottak ki élve a romok alól. Egyikőjükkel, az ötéves Ahmettel személyesen is találkozott a köztársasági elnök, a földrengés által leginkább érintett városban, Antakyában.

A romok alatt rekedt kisfiút a februári katasztrófát követő százhuszadik órában észlelte a Hope nevű mentőkutya, majd

több, mint 8 órás munkával szabadították ki a magyar kutató-mentők,

a helyi mentőcsapatokkal együttműködésben. A gyermek jobb lába olyan súlyosan megsérült a törmelékek alatt, hogy amputálni kellet.

A kisfiú a mentési munkálatok megkezdésekor még szintén életben lévő édesanyját a heroikus erőfeszítések ellenére sem sikerült megmenteni. Ahmet kishúga és édesapja ugyancsak a romok alatt lelte halálát.

A kisfiú felnevelését apai nagyanyja vállalta magára.

Az Ahmet életjeleit észlelő Hope mentőkutya gazdája, Lehoczki László, nem először nyújt segítséget Törökországban. 1999-ben Mancs nevű mentőkutyájával részt vett az izmiti földrengést követő mentési munkálatokban.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató