2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A szankciók támogatása miatt Magyarország felkerült az Oroszországgal barátságtalan országok listájára

Magyarországot az uniós szankciók támogatása miatt Oroszországgal szemben barátságtalan államnak minősítették, de a párbeszéd csatornái továbbra is nyitva állnak – mondta Jevgenyij Sztanyiszlavov, Magyarország orosz nagykövete a RIA Novosztyinak adott interjúban.

“BUDAPEST PRAGMATIKUS ÁLLÁSPONTRÓL TESZ TANÚBIZONYSÁGOT, AMELYET MÉG AZ UNIÓS ÉS NATO-SZÖVETSÉGESEK NYOMÁSÁRA SEM FOG FELADNI” – MONDTA A DIPLOMÁCIAI VEZETŐ.

Szerinte Magyarország politikája az érdekei védelmére irányuló törekvésen alapul. Ugyanakkor az ország tapasztalja az ukrán válság és az EU és az USA által bevezetett oroszellenes szankciók negatív következményeit.
 
“Bizonyos mértékig ez Budapestnek sikerül, de tény, hogy Magyarország minden brüsszeli oroszellenes szankciócsomagot aláírt, és azokat szigorúan be kell tartania. Éppen ezért Oroszországgal szemben barátságtalan országként van kategorizálva, amellyel szemben a mi megtorló intézkedéseinket alkalmazhatunk” – mondta Sztanyiszlavov.

Szerinte a szankciók egyre negatívabb hatással vannak az Oroszország és Magyarország közötti együttműködés minden területére, beleértve a gazdaságot, a politikát, a kultúrát és az emberi kapcsolatokat.

“AZ UTÓBBI IDŐBEN AZ OROSZ NAGYKÖVETSÉG NORMÁLIS MŰKÖDÉSE IS EGYRE JOBBAN SZENVED ETTŐL. DE TOVÁBBRA IS OPTIMISTÁK MARADUNK, ÉS MÉG ENNEK ELLENÉRE IS KONSTRUKTÍV EGYÜTTMŰKÖDÉSRE TÖREKSZÜNK MAGYARORSZÁGGAL, ÉS NYITVA TARTJUK A PÁRBESZÉD CSATORNÁIT, HOGY MEGŐRIZZÜK AZ ÉVEK SORÁN FELHALMOZOTT POZITÍV EREDMÉNYEKET” – HANGSÚLYOZTA SZTANYISZLAVOV.

Az ukrajnai különleges művelet kezdete óta a Nyugat fokozta a Moszkvára nehezedő szankciós nyomást, ami Európában és az Egyesült Államokban az áram, az üzemanyag és az élelmiszerek árának emelkedéséhez vezetett.

Vlagyimir Putyin elnök szerint az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, és a korlátozások komoly csapást mértek az egész világgazdaságra.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató