2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Oroszország a nemzetközi megállapodások megszegésével vádolja Bulgáriát és Csehországot

A bolgár és cseh vállalatok, amelyek orosz gyártmányú helikoptereket javítanak Ukrajna számára, megsértik a nemzetközi megállapodásokat – közölte az orosz Szövetségi Haditechnikai Együttműködési Szolgálat sajtószolgálata.

“Bulgária és Csehország tevékenységei súlyosan sértik a nemzetközi kötelezettségeket, és jelentős kárt okoznak a globális exportellenőrzési rendszernek” – áll a közleményben.

A szolgálat kommentálta azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint a bolgár állami vállalatok (Avionames, Terem-Letz) és Csehország (Lom Praha) folytatják az orosz és szovjet gyártmányú harci helikopterek de jure illegális javítását és modernizálását, többek között Ukrajnába történő további szállítás céljából.

A szövetség megjegyezte, hogy tavaly Oroszország Szófia és Prága barátságtalan lépései után felfüggesztette a repülőgép-javító cégek tanúsítványait, amelyeket korábban az említett vállalatoknak adtak ki. Megfosztották őket az orosz helikopterek karbantartásának és javításának jogától.

A minisztérium pontosította, hogy a cseh és bolgár cégek megsértették a Moszkvával kötött megállapodásokat a Mi-17, Mi-171S (Mi-8) és Mi-35 (Mi-24) helikopterek javításáról és korszerűsítéséről.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató