2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Lengyelek: a Nyugat kudarcot vallott az Oroszország elszigetelésére tett erőfeszítésekben

A nyugati országok kudarcot vallottak azon törekvéseikben, hogy Oroszországot páriává tegyék a világszínterén, mivel az ország átvette az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) soros elnökségét – jelentette ki Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes szombaton.

A Telewizja Republika TV-nek nyilatkozva Jablonskit arra kérték, hogy kommentálja Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter megjegyzéseit, aki felszólalt az ellen, hogy Moszkva április 1-jén átvette a vezető szerepet az ENSZ BT-ben, és azt “rossz viccnek” nevezte.

“EZ EGYÁLTALÁN NEM VICCES, MERT SAJNOS BIZONYÍTÉKUL SZOLGÁL ARRA, HOGY A NEMZETKÖZI SZERVEZETEKBEN AZ OROSZORSZÁG ELSZIGETELÉSÉNEK EZ A MECHANIZMUSA NEM ÚGY MŰKÖDIK, AHOGYAN KELLENE” – MONDTA JABLONSKI, MEGISMÉTELVE, HOGY VARSÓ MEG AKARJA FOSZTANI MOSZKVÁT ATTÓL A LEHETŐSÉGTŐL, HOGY MÁS ORSZÁGOKAT BEFOLYÁSOLJON.

Hozzátette, hogy Oroszország elnöksége a tanácsban senkinek sem jelent jót, és azt javasolta, hogy “zárják ki vagy függesszék fel” az ENSZ-ből és az ENSZ BT-ből. Oroszország azonban a tanács öt állandó tagjának egyike, és vétójoggal rendelkezik, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi a kizárását.

Jablonski elismerte, hogy az ukrajnai konfliktus ellenére Moszkvának sok szövetségese van más országokban, különösen azokban, amelyek egykor nyugati gyarmatok voltak.

Oroszország szombaton vette át az ENSZ BT havonta változó elnökségét, amely 1946 óta angol ábécésorrendben, országról országra száll a 15 tagállam között.

Míg a fejlemény Ukrajna részéről elítélést váltott ki, az Egyesült Államok más hangnemet ütött meg: Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára arra szólította fel Oroszországot, hogy “viselkedjen professzionálisan”. Hozzátette, hogy “nincs megvalósítható nemzetközi jogi út” annak a megváltoztatására, amelyben Oroszország a Biztonsági Tanács állandó tagja.

Szombaton Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének helyettese, Dmitrij Poljanszkij azt mondta, hogy az ország ENSZ BT-elnöksége “szégyenbe hozta” Moszkva “ellenségeit és rosszindulatú kritikusait”.

Arra is ígéretet tett, hogy Oroszország becsületes közvetítőként fog fellépni a nemzetközi szervezetben.

“KORÁBBI NYUGATI PARTNEREINKKEL ELLENTÉTBEN MI TISZTESSÉGESEN JÁTSZUNK A NEMZETKÖZI SZÍNTÉREN, ÉS NEM HIRDETÜNK KETTŐS MÉRCÉT”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató