2024. június 24. - Iván
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon29°19°

Újra tízezrek tüntettek a cseh kormány ellen Prágában

A Vencel-téren összegyűlt több tízezer tüntető előtt felszólalók élesen bírálták az országban tapasztalható drágulást, a gyógyszerhiányt, az állami költségvetés magas hiányát, követelték az Ukrajnának nyújtott segítség korlátozását, Csehország kilépését a NATO-ból és a Petr Fiala vezette jobbközép kormány lemondását. Szerintük a kabinetnek nem az ukránok, hanem a csehek problémáinak megoldásával kellene foglalkoznia.

A szegénység ellen meghirdetett mintegy kétórás megmozdulást a parlamenten kívüli Právo Respekt Odbornost (Jog, Tisztelet, Szakértelem – PRO) nevű párt szervezte. A Vencel-téri tüntetők cseh zászlókat lengetve kormányellenes jelszavakat skandáltak. Jindrich Rajchl, a PRO elnöke kijelentette, hogy a cseh lakosság mai elszegényesedéséért a kormány felelős, ezért mihamarabb távoznia kell.

Korábban Jindrich Rajchl azt hangoztatta, hogy blokád alá kívánják vonni a kormányépületeket. Most csak annyit mondott, hogy a tüntetést a Vencel-térről a jövőben a kormány székháza elé viszik.

A szónok beszédében “gyülevész bandának” nevezte a kormányt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató