2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Az '56-osok is elítélik az amerikai nagykövet akcióit

Arra kérik a nagykövetséget, hogy azonnal és végérvényesen hagyjanak fel a sértő lépéseikkel.

A Szabadságharcoskért Közalapítvány nyilatkozatát aláírók arra kérik az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetségét, hogy azonnal és végérvényesen hagyjon fel a már naponta tapasztalható olyan lépéseivel, amelyek sértik és befolyásolni kívánják Magyarország önálló politikai cselekvőségét – adta hírül a Magyar Nemzet.

Az elmúlt napok botrányos tetteire reagálva (gondoljunk a „ruszkik haza!” feliratú plakátokra, vagy arra, hogy Pressman úgy nyilatkozott a szovjet megszállókról, hogy „joggal dicsőítjük a felszabadítókat”) a Szabadságharcosokért Közalapítvány nyilatkozatot adott ki. 

Mint írták, az 1956-os forradalom és szabadságharc küzdelmeit és véres megtorlását túlélt résztvevők és tanúk, valamint leszármazottaik nevében visszautasítjuk az 1956-os forradalom és szabadságharc összemosását a jelenlegi orosz–ukrán háborúval. – Szomszédunkban két keleti szláv állam történelmi konfliktusokkal és területi vitákkal terhelt összeütközése zajlik, míg 1956-ban hazánkban a magyar forradalmárok és szabadságharcosok elsőként és egyedüliként a szovjet birodalom és a nemzetközivé terebélyesedett kommunista diktatúra ellen fogtak fegyvert az ország szuverenitásának visszaszerzése és demokratizálása céljából. 

Nyomatékosan emlékeztetünk arra, hogy a magyar forradalom és szabadságharc 1956-ban magára maradt.”

Az Amerikai Egyesült Államok és a Nyugat nem vállalta a magyar hazafiak katonai megsegítését, üres ígéretekkel lelkesítette a barikádokon vérüket ontó forradalmárokat, szabadságharcosokat – idézték fel a történteket.

Hozzátették, „az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének plakátkampánya a háborús uszítást szolgálja és súlyosan sérti Magyarország szuverenitását, mert a belügyeinkbe való beavatkozást jelenti”.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató