2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

Felavatják Törökország első, Oroszország által épített atomreaktorát

Vlagyimir Putyin még csütörtökön beszélni fog Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel – közölte a Kreml, mielőtt a két ország felavatja Törökország első, Oroszország által épített atomreaktorát.

A Törökország déli részén, Mersin tartományban található Akkuyu atomerőművet az orosz Roszatom állami atomenergetikai vállalat építette.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a szokásos sajtótájékoztatón elmondta, hogy telefonbeszélgetésük után a két elnök – virtuálisan – részt vesz azon az ünnepségen, amelyen a nukleáris fűtőanyagot töltik be az Akkuyu első blokkjába.

A 20 milliárd dolláros, 4800 megawatt (MW) teljesítményű, négy reaktor építésére irányuló projekt lehetővé teszi Törökország számára, hogy csatlakozzon a polgári atomenergiával rendelkező országok csoportjához.

Az Erdoğan állítólagos egészségügyi problémáiról szóló kérdésre Peszkov azt mondta, hogy Moszkva semmit sem tud az ügyről. Törökországban május 14-én korszakalkotó elnök- és parlamenti választások lesznek. Erdoğan azonban egészségügyi okokra hivatkozva lemondta szerdára és csütörtökre tervezett kampánygyűléseit.

Bár Törökország a Nato tagja, és fegyvereket küld Ukrajnába, a háború alatt is fenntartotta kapcsolatait Oroszországgal, és házigazdája volt a két fél közötti megbeszéléseknek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató