2024. április 15. - Anasztázia, Tas
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Zelenszkij hivatala javasolja, hogy csak Ukrajnán keresztül érkezhessen orosz gáz az EU-ba

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala új tervet javasolt a Moszkvával szembeni szankciók szigorítására. Ez magában foglalja az Oroszországból az Európai Unióba irányuló minden közvetlen gázszállítás korlátozását, kivéve az ukrán gázszállító rendszeren keresztül szállított gázszállítmányokat.

Kijev azt is javasolta, hogy állítsák le az Török Áramlat gázvezetéket, amely orosz gázt szállít Törökországba.

SZÜNTESSÜK BE AZ OROSZ GÁZ KÖZVETLEN SZÁLLÍTÁSÁT AZ EURÓPAI UNIÓBA, ELTEKINTVE AZ UKRÁN GÁZSZÁLLÍTÓ RENDSZEREN KERESZTÜL IRÁNYÍTOTT SZÁLLÍTÁSOKTÓL, AMELY BŐSÉGES TRANZITKAPACITÁSSAL RENDELKEZIK” – SÜRGETTE AZ ELNÖKI ADMINISZTRÁCIÓ.

Kijev terve azt is javasolja, hogy tiltsák be az orosz cseppfolyósított földgáz EU-ba történő behozatalát.

Brüsszel tíz szankciócsomagot vezetett be Oroszország ellen az ukrajnai katonai művelet miatt. A szankciók eredetileg az orosz gazdaság gyengítését célozták, de a globális ellátási láncok jelentős megszakítását eredményezték, ami az európai energiapiacot is zűrzavarba sodorta.

Az ukrajnai konfliktust megelőzően Oroszország az uniós országok által fogyasztott gáz közel 40%-át szállította, főként csővezeték-hálózatokon keresztül. Bár a blokk nem tiltotta meg az orosz vezetékes gázimportot, az Ukrajnával kapcsolatos szankciók bevezetése után jelentősen csökkent a gázszállítás.

A szállításokat az Európába irányuló orosz gáz egyik fő útvonalának, az Északi Áramlat gázvezetéknek a szabotálása is befolyásolta. Brüsszel szerint az orosz gázszállítások jelenleg a blokk teljes fogyasztásának mintegy 10%-át fedezik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató