2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Oroszország tettekkel fog válaszolni a drónok Kreml elleni támadására – ígérte Lavrov

Oroszország tettekkel fog válaszolni a dróntámadásra, ahelyett, hogy azon spekulálna, hogy az ürügy volt-e a háborúra - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter egy sajtótájékoztatón.

Ezzel arra a kérdésre válaszolt, hogy a Kreml elleni dróntámadás casus belli-nek tekinthető-e.

A miniszter szerint itt nem kell fogalmakon gondolkodni.

"Ez egyértelműen ellenséges cselekedet volt, teljesen világos, hogy a házigazdák tudta nélkül a kijevi terroristák nem tudták volna végrehajtani. Mi nem azzal fogunk válaszolni, hogy arról beszélünk, hogy ez casus belli-e vagy sem, hanem konkrét tettekkel fogunk válaszolni. Sok türelmünk van - van egy közmondás: "az oroszokat sokáig tart a béklyóba terelni," - mondta Lavrov.

Hangsúlyozta, hogy a Kijev és Washington által hangoztatott kijelentések, miszerint nincs közük a támadáshoz, nem jelentik azt, hogy el lehet hinni. Lavrov szerint felhívta a figyelmet Anthony Blinken amerikai külügyminiszter szavaira, aki azt mondta, hogy az USA nem fogja megszabni Ukrajnának, hogy milyen módszerekkel védje meg szuverenitását.

"Nos, azt hiszem, ez mindent elmond" - zárta a külügyminiszter.

Az orosz elnök sajtószolgálatának közlése szerint május 3-án éjjel a kijevi rezsim két drónnal próbált csapást mérni az államfő Kremlben lévő rezidenciájára. A drónokat radarirányító rendszerek segítségével sikerült hatástalanítani, és senki sem sérült meg. A Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított "terrortámadás" címszó alatt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató