2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az ENSZ attól tart, hogy az ukrán menekültek tuberkulózis-járványt okozhatnak Európában

Az ukrajnai katonai konfliktus, valamint a szudáni háború kitörése a tuberkulózisos megbetegedések számának növekedését okozta. A problémát az ENSZ meghallgatásán fogják felvetni - írja az AP.



Különösen nagy problémát jelentenek a menekültek, akik tuberkulózist hozhatnak Európába, a terület szakértőinek nyilatkozatai szerint. 

Azt állítják, hogy az elsősorban Ukrajnában és most Szudánban zajló konfliktusok gazdasági hatása "óriási hatással" van a tbc-s emberek kezelésére és az új esetek diagnosztizálására tett erőfeszítésekre.

Ukrajnában van a legtöbb tbc-s beteg az európai régióban, 34 000, és sok a gyógyszerrezisztens tbc-s ember, mondta Dr. Lucica Ditiu, a Stop TB Partnership ügyvezető igazgatója.

"Ami figyelemre méltó, az az a tény, hogy az ukránok valójában elképesztő rugalmasságról tesznek tanúbizonyságot azzal, hogy mindent megtesznek a tbc-szolgáltatások fenntartása érdekében.... De mindenki aggódik amiatt, hogy Ukrajnában az emberek hozzáférjenek a kezeléshez" - mondta Ditiu. 

A szakértők azt is megértik, hogy "sokan elmenekültek az országból", és hogy "komoly erőfeszítéseket tettek a beteg emberek felkutatására" - nyilván ukrán menekültekről van szó. 

A felmérésből kiderült, hogy a Lengyelországban tartózkodó ukrán menekültek csaknem fele nem tervezi, hogy visszatér Ukrajnába.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató