2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Oroszország és Irán megállapodott az észak-déli kereskedelmi folyosó utolsó szakaszának építéséről

Vlagyimir Putyin orosz elnök videokapcsolaton keresztül vett részt iráni kollégájával, Ebrahim Raiszival a Rest-Asztara vasútvonal, az észak-déli nemzetközi közlekedési folyosó utolsó vasúti szakaszának megépítéséről szóló aláírási ünnepségen.

“Külön kiemelném, hogy az egyedülálló észak-déli közlekedési folyosó, amelynek a Rast-Asztara vasútvonal is része lesz, jelentősen hozzájárul a globális szállítási áramlások diverzifikálásához. Az új folyosó mentén történő szállítás jelentős versenyelőnyökkel fog rendelkezni” – mondta az orosz vezető.

Az államfő példaként a Szentpétervárról Mumbaiba történő áruszállítást hozta fel: most 30-45 napot vesz igénybe, az új szakasz megnyitása után az áru csak tíz nap alatt ér oda.

“ÍGY JELENTŐS MEGTAKARÍTÁS ÉRHETŐ EL AZ IDŐ ÉS A KÖLTSÉGEK TEKINTETÉBEN” – HANGSÚLYOZTA PUTYIN.

Az orosz elnök megjegyezte, hogy az új szállítási útvonal kézzelfogható és látható gyakorlati hozzájárulást fog nyújtani a globális élelmezésbiztonsághoz.

“AZ ÚJ ÚTVONALAT TÖBBEK KÖZÖTT ÉLELMISZEREK ÉS MÁS AGRÁR-IPARI TERMÉKEK SZÁLLÍTÁSÁRA SZÁNJÁK, AMELYEK MIND AZ IRÁNI FOGYASZTÓKNAK, MIND A PERZSA-ÖBÖL MENTI ÉS AFRIKAI ORSZÁGOKBA KERÜLNEK MAJD” – MAGYARÁZTA AZ ELNÖK.

Megjegyezte továbbá, hogy az orosz és iráni áruknak kényelmesebb és földrajzilag változatosabb lesz a hozzáférésük a külföldi piacokhoz.

Emellett az elnök köszönetet mondott iráni kollégájának a projektben való személyes részvételéért, megjegyezve annak jelentőségét mind Moszkva és Teherán, mind pedig az egész globális közlekedési infrastruktúra számára. Putyin emellett reményét fejezte ki, hogy továbbra is folytatja a kapcsolatokat Raiszival.

Az orosz elnök emlékeztetett arra is, hogy a folyosó létrehozásával kapcsolatos interakciót Azerbajdzsánnal szoros együttműködésben végzik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató