2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Irán heves tűzharcba keveredett a tálibokkal az afgán határon

A tálibok és Irán szombaton heves tűzpárbajt vívtak az iszlám köztársaság és Afganisztán határán, katonák meghaltak és megsebesültek, miközben a két ország között a vízjogok körüli vita miatt élesen fokozódott a feszültség - írja az Apnews.

Az iráni állami IRNA hírügynökség idézte az ország helyettes rendőrfőnökét, Kaszem Rezaei tábornokot, aki azzal vádolta a tálibokat, hogy szombat reggel először nyitottak tüzet az iráni Szisztán és Beludzsisztán tartomány és az afgán Nimruz tartomány határán. Az IRNA szerint Irán "súlyos áldozatokat és súlyos károkat" okozott.

A tálibok részéről Abdul Nafi Takor afgán belügyminisztériumi szóvivő azzal vádolta Iránt, hogy ő lőtt először. Takor elmondta, hogy a tűzharcban két ember meghalt, mindkét országból egy-egy, és mások megsebesültek. A helyzetet úgy jellemezte, hogy mostanra ellenőrzés alatt tartják.

Az IRNA az iráni rendőrséget idézve azt közölte, hogy két határőr meghalt. Ez a szám azonban magasabb lehet. A Tehran Times című félhivatalos, angol nyelvű újság szerint a harcokban három iráni határőr halt meg. Az IRNA közölte, hogy az Afganisztánnal közös milaki határátkelőt, amely fontos kereskedelmi útvonal, további értesítésig lezárták a tűzharc miatt.

"Az Afganisztáni Iszlám Emírség a párbeszédet tartja ésszerű útnak minden probléma megoldására" - mondta Enayatullah Khawarazmi afgán védelmi minisztériumi szóvivő egy nyilatkozatban. "A háború és a negatív cselekedetek mentegetése egyik félnek sem érdeke".



Az interneten közzétett, állítólag a területről készült videókon a távolban géppuskatűz ropogása hallható. A HalVash később egy olyan képet tett közzé, amely egy aknavető lövedék maradványainak tűnt, mondván, hogy "nehézfegyvereket és aknavetőket használnak".

A HalVash későbbi videói állítólag iráni erőkről készültek, amelyeken aknavetőt lőttek ki, valamint tálib csapatok amerikai gyártmányú gépfegyverekkel lőttek egy iráni határállomásra. Más tálib harcosok valószínűleg a NATO-erők által hátrahagyott páncélozott járműveket vezettek.



Irán megfogadta, hogy nem hagyja annyiban a tálib támadást.

"Az Iráni Iszlám Köztársaság határvédelmi erői határozottan reagálni fognak minden határátlépésre és agresszióra, és a jelenlegi afgán hatóságokat felelősségre kell vonni a nemzetközi elvekkel ellentétes, mértéktelen cselekedeteikért" - idézte az IRNA az iráni rendőrfőnököt, Ahmadreza Radan tábornokot.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató