2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.15
USD : 360.22
Időjárás ikon11°

Brüsszeli korrupció: vissza is térhet Eva Kaili, és hazánkról is szavazhat

Az olasz Corriere della Sera lapnak adott nagyinterjút a korrupcióval vádolt görög szocialista politikus, aki most szabadult. Az a célja, hogy részt tudjon venni az Európai Parlament következő, júniusi plenáris ülésén. Ha visszatér, ő is szavazhat a jövőben Magyarországról, ahogy Tarabella is.

Nagyinterjút adott a Corriere della Sera lapnak Eva Kaili, aki a decemberben kirobbant európai parlamenti, főleg balos köröket érintő korrupciós botránysorozatnak lett a legismertebb arca. Kaili akkor őrizetbe került, és csak most, fél év után engedték ki, hogy házi őrizetben tartsák tovább ellenőrzés alatt.- írja a mandiner.hu.

Az olasz lapnak adott interjú elején Kaili örömét fejezte ki, hogy végre együtt lehet a kislányával. Emellett kifejtette, milyen rossz körülmények között tartották fogva: szerinte állandóan fel volt kapcsolva a cella lámpája és be is volt kamerázva a helyiség, ráadásul szenvedett a fagyos hidegtől. Kaili szerint az első napokban nem is hívhatta fel az ügyvédjét és a családját.

Eva Kaili elismerte, hogy pánikba esett,

amikor az ügy kirobbant, és elkezdték őrizetbe venni az ismerőseit. Azt állítja, nem tudta, mi az a hétszázezer eurónyi készpénzt tartalmazó táska az otthonában, amit saját apjával vitetett el a házából, és ami szerinte Antonio Panzeri korábbi EP-képviselőévolt valójában.

Kaili most elhatárolódik Panzeri korábbi NGO-s tevékenységétől, mondván, neki nem volt köze hozzá és nem volt ismerete az ügyeiről. Igaz, Kaili élettársa Panzerinek dolgozott, asszisztensként és személyes tolmácsként dolgozott.

A görög politikus leszögezi: „A titkosszolgálatok is megerősítették, hogy nem vagyok bűnszervezet tagja. Senki nem tud lefizetni.”  Azt is kijelenti: „Egy évnyi vizsgálódások után a számláim és az ingatlanjaim kristálytisztának bizonyultak. Az ujjlenyomataim nincsenek rajta a megtalált bankjegyeken. Az ártatlanságomat be fogom bizonyítani az ügyvédeimmel.”

Arra, hogy Panzeri szerint 250 ezer euró Kailinak járt, a görög politikus úgy reagál: ő nem kapott pénzt, Panzeri vallomása pedig fenyegetés hatására születhetett. Kaili úgy látja:

ha ő maga megnevezett volna néhány fontos személyiséget, akkor rögtön visszaengedték volna őt a lányához,

de ehhez hazudnia kellett volna.

Eva Kaili a katari kapcsolataira vonatkozó kérdésekre úgy reagált: az EP alelnökeként saját területe volt a közel-keleti államokkal való kapcsolattartás, ezért számos nagykövettel és miniszterrel találkozott, és minden Öböl-menti országba tervezte a hivatalos utazásait. Ez szerinte európai parlamenti diplomáciai kapcsolattartó feladat volt, és az EU fontos partnerként tekint Katarra is, különös tekintettel az ország LNG-s gázkészleteire.

A görög politikus elítéli, hogy riporterek előbb tudtak a vele kapcsolatos információkról, mint a saját ügyvédjei, és szerinte extrém spekulációk láttak napvilágot. Azt pedig még mélyebben elítéli, hogy az Európai Parlament választott képviselői ellen kémkednek titkosszolgálatok – amivel a belga szolgálatok ellene való tevékenységére utalt.

„Szerintem ez a valódi botrány” – tette hozzá.

Arra vonatkozóan, hogy saját politikai tisztségeit azonnal elveszítette, Kaili úgy reagál: „Szomorú azt látni, hogy az ártatlanság vélelmét nem tartják tiszteletben. Sajnálom, hogy egyik európai parlamenti képviselő sem kérdezett meg engem.”

Arra, hogy egy hónapig nem tudott találkozni saját kétéves lányával szemben, Eva Kaili azt válaszolta: ez szerinte a kínzás egyik formája, ami a nemzetközi jogot is sérti. „A lányomat felhasználni arra, hogy nyomás alá helyezzenek engem, az kegyetlen tett volt.”

Végül a kérdésre, hogy visszatér-e az Európai Parlamentbe, úgy reagál: „Szeretnék már hétfőn, 12-én a bíróságon lenni, de még tisztáznom kell az ügyvédeimmel, hogy hogyan kell viselkednem”.

A Politico egyik friss cikkéből az derül ki: Kaili szeretné a szabad mozgását is mihamarabb visszaszerezni, és

az a célja, hogy részt tudjon venni az Európai Parlament következő, júniusi plenáris ülésén

Strasbourgban.

Mint korábban írtuk: a brüsszeli korrupciós botrány kapcsán letartóztatták Marc Tarabella szocialista EP-képviselőt is. Marc Tarabellát azzal vádolják, hogy legalább 140 ezer eurót (48 millió forintot) fogadott el Antonio Panzeri egykori szocialista olasz európai parlamenti képviselőtől, hogy a testületben jobb színben tüntesse fel Katart. Tarabellát áprilisban engedték ki a börtönből, házi őrizetbe került, szabadlábon védekezhet. Tarabella megszavazta azt az EP-határozatot, amely szerint hazánk többek közt a korrupció miatt nem alkalmas az EU elnökségének ellátására.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató