2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Zaharova: tavaly ősszel figyelmeztettük az ENSZ-t, hogy Ukrajna a vízerőmű megsemmisítésére készül

Oroszország állandó ENSZ-képviselete már tavaly ősszel figyelmeztette Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt, hogy Ukrajna a kahovkai vízerőmű megsemmisítését tervezi, és most meg kell kérdezni tőle, mit tettek a katasztrófa megelőzése érdekében – írta kedden Telegram-csatornáján Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő.

“2022. október 21-én Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nebenzja levelet küldött az ENSZ főtitkárának a kijevi rezsim kahovkai vízerőmű megsemmisítésére vonatkozó terveiről. Az ENSZ-főtitkárhoz intézett kérdés a következő: ‘Mit tettek ez ügyben?'

- fogalmazott Zaharova az üzenetben, amelyhez csatolta a Guterresnek küldött októberi üzenetet.

Június 6-án Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója közölte, hogy az ukrán hadsereg éjszakai rakétatámadást intézett a kahovkai vízerőmű ellen, amelynek következtében ellenőrizetlenül ömlik ki a víz. Nova Kahovkában a vízszint már meghaladta a 10 métert. Jelenleg 14 település van víz alatt. Akár 80 települést is eláraszthat a víz. A közeli falvakat evakuálják. A hatóságok közölték, hogy nem lesz szükség nagyszabású evakuálásra. A vízerőmű pusztulása súlyos környezeti károkat okozott. A Dnyeper menti mezőgazdasági területeket elmosta a víz. Fennáll a veszélye annak, hogy az Észak-Krími-csatorna kiszárad.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató