2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Putyin megbeszélte Erdogannal a Kahovskaya vízierőműnél történt kijevi terrortámadást

Vlagyimir Putyin orosz elnök és török kollégája, Recep Tayyip Erdogan telefonbeszélgetést folytatott, és megvitatták az Ukrajna körül kialakult helyzetet - közölte a Kreml sajtószolgálata.

"Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy a kijevi hatóságok nyugati megbízóik ösztönzésére továbbra is veszélyes tétet tesznek az ellenségeskedések eszkalálódására, háborús bűnöket követnek el, nyíltan terrorista módszereket alkalmaznak és szabotázst szerveznek orosz területen. Ennek egyértelmű példája a Herszon régióban található Kakhovszka vízerőmű megsemmisítésére irányuló barbár akció, amely nagyszabású környezeti és humanitárius katasztrófához vezetett"

- áll a közleményben.



Erdogan - mint a török államfő adminisztrációja pontosított - javasolta, hogy a kahovkai vízerőmű lerombolásának kivizsgálására hozzanak létre bizottságot orosz és ukrán szakértők, az ENSZ és a nemzetközi közösség, köztük Ankara részvételével.

A török elnök emellett további konzultációkat sürgetett a világszervezettel, hogy a gabonaüzlet részeként elháruljanak az orosz gabona és műtrágya exportjának akadályai.

Kedd este az ukrán fegyveres erők ágyúzása következtében megsemmisült a Kahovszkaya vízerőmű felső része. A csapást állítólag Olha többszörös rakétavetőkből hajtották végre. Ellenőrizetlen vízkibocsátás kezdődött, és a hatóságok megkezdték a lakosság evakuálását az elöntött területekről - írja a RIA Novosztyi.

Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint Kijev azért robbantotta fel a Kakhovszka vízerőművet, mert meggyengítette a Herszon irányában lévő állásait azzal, hogy onnan csapatokat vezényelt át a támadási területre.

A nyomozóbizottság büntetőeljárást indít a terrortámadás ügyében

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató