2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Kibertámadás érte a svájci kormány több internetes oldalát

Kibertámadás miatt elérhetetlen volt hétfő délelőtt a svájci kormány több hivatalos internetes oldala, valamint a szövetségi állammal kapcsolatban álló több nagyvállalat oldala is – közölte a svájci kormány.

Terheléses támadás történt a svájci kormány oldalain, amelyet gyorsan észleltek, így már el is indult az oldalak elérhetőségének helyreállítása, adatvesztés pedig nem történt – írta az MTI. A Svájci Nemzeti Kiberbiztonsági Központ vizsgálatot indított, és intézkedési tervet dolgoz ki a hasonló esetek elkerülése érdekében.

A támadást az oroszbarát Noname hackercsoport vállalta magára, amely a múlt héten a svájci parlament internetes oldalát is megtámadta.

A Telegram üzenetküldő applikáción az akcióról azt írták, „így fejezték ki köszönetüket a svájci oroszgyűlölőknek azért, hogy csatlakoztak egy Oroszország ellen hozott újabb európai uniós szankciócsomaghoz”. Egy harmadik, június elején elkövetett kibertámadás ügyében szintén nyomoznak a svájci hatóságok. Ezt a támadást a Play nevű hackercsoport követte el az Xplain AG ellen, amely belbiztonsági célra felhasználható informatikai megoldásokkal foglalkozik.

A támadás több regionális és szövetségi hivatalt érintett. A Play csoport egy zsaroló vírus segítségével jelentős mennyiségű adatot is eltulajdonított, amelyek visszaszolgáltatásáért váltságdíjat kért. Nyomásgyakorlásként közzé is tették a megszerzett adatok egy részét.

Andreas Löwinger, az Xplain igazgatója az AFP hírügynökségnek azt mondta, cégük nem lépett kapcsolatba a hackerekkel, és a váltságdíj kifizetésére is nemet mondott. A Play hackercsoport szintén nem ismeretlen Svájcban, mert korábban két médiavállalat, az NZZ és a CH Media ellen is követett már el kibertámadásokat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató