2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Az EU szankciók bevezetésére készül Koszovó ellen

Az Európai Unió szankciók bevezetésére készül Koszovó ellen, mivel a kormány nem teljesíti az európai felszólításokat, hogy haladéktalanul tegyenek intézkedéseket a feszültség csökkentésére a részben elismert köztársaság északi részén, ahol szerbek élnek.



A Szabad Európa Rádió szerint diplomáciai bojkottot jelentenek be az ország kormányának, lemondják a tervezett találkozókat, és számos projekt finanszírozását leállítják.

Az együttműködés akkor áll helyre, amikor a koszovói kormány megteszi az Európa által elvárt lépéseket. Először is ez a különleges rendőri egységek kivonása az ország északi részén található önkormányzati épületekből és új helyhatósági választások kiírása.

Ezután helyre kell állítani a párbeszédet Szerbiával a kapcsolatok normalizálásáról.

Mint ismert, május végén Észak-Koszovóban kiújultak az összecsapások a tüntető szerbek és a KFOR biztonsági erői között.

Ezt követően Aleksandar Vučić szerb elnök sürgősségi beszédet adott ki, amelyben kijelentette, hogy "Szerbia mindent megtesz a béke fenntartása érdekében Koszovóban, de nem engedi népe meggyilkolását", és bejelentette, hogy Szerbia fegyveres erőit telepített az ország területére, a közigazgatási határhoz.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató