2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Putyinnak üzent Dél-Afrika elnöke: a háborút be kell fejezni!

Ukrajnába és Oroszországba utazott fontos afrikai vezetők egy csoportja, hogy a háború állásáról tájékozódjanak, valamint a békére szólítsák fel a feleket. Afrika számára különösen fontos, hogy az ukrán és orosz gabona és más élelmiszer-termékek eljussanak a fekete kontinensre, mert nélkülük az éhínség veszélye fenyegetne a válságövezetekben.

A delegációban Dél-Afrika, Egyiptom, Szenegál, Brazzaville-Kongó, Zambia, Uganda és a Comore-szigetek vezetői vettek részt.

Ukrajnában Volodimir Zelenszkij elnök azt közölte az afrikaiakkal, hogy addig nem fog tárgyalni az oroszokkal, amíg megszállás alatt tartanak ukrán földeket.

Vlagyimir Putyin pedig azt mondta a delegációnak, hogy az ukránok mindig elutasították a tárgyalásokat.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök Moszkvában kijelentette: az ukrajnai háborúnak véget kell érnie. Ramaphosa azt kérte a háborúzó felektől, hogy adják ki egymásnak a hadifoglyaikat, s hogy az oroszok által kitelepített gyerekeket vigyék vissza otthonaikba.

Ez utóbbi vád kapcsán a Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekményekkel vádolja Putyint, azt állítván, hogy ukrán gyerekek százait vették el erőszakkal a családjaiktól a megszállt területeken; valamint az ENSZ is azt állítja, hogy bizonyítékaik vannak a gyerekek kényszer-elszállítására.

Putyin elnök ezen a ponton beleszólt Ramaphosa államfő beszédébe, azt mondván: Oroszország csak védelmezi a gyerekeket.

„A gyerekek szentek. Elvittük őket a konfliktuszónából, hogy megvédjük az életüket és az egészségüket” – fogalmazott Putyin.

A dél-afrikai elnök felhívta Putyin figyelmét a háború Afrikára gyakorolt hatásaira, azt szorgalmazva, hogy találjanak diplomáciai megoldást a konfliktus lezárására. „A háború nem tarthat örökké. Minden háborút le kell zárni, be kell fejezni egy ponton.

És mi azért vagyunk itt, hogy világosan közöljük: szeretnénk, ha befejeződne a háború” – mondta Ramaphosa.

Vlagyimir Putyin a Nyugatot hibáztatta a gabonaválságáért, mondván, hogy a nyugati szankciók korlátozzák a mezőgazdasági exportjukat.- írta a mandiner.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató