2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Már az Europol is szélsőséges anarchista szervezetnek nyilvánított több migrációs NGO-t

Az ügyben egy baloldali EP-képviselő is megszólalt. Cornelia Ernst szerint a baloldali álláspontok stigmatizálása zajlik, ezek extrémistaként való felcímkézése.

A terrorizmus és a szélsőségesség továbbra is komoly fenyegetést jelent a közbiztonságra az Európai Unióban – olvasható az EuropolTE-SAT jelentésében – írja a Mandiner.
Az Europol feladata, hogy támogassa a tagállami hatóságokat a terrorizmus és a szélsőségesség elleni küzdelemben, biztonságosabb Európa kiépítésében és a jelenlegi fenyegetésekkel kapcsolatos hírszerzési információk megszerzésében.

A terrorizmus helyzetéről és tendenciáiról szóló jelentés (TE-SAT) kulcsfontosságú eleme ennek a munkának. A jelentés helyzetáttekintés, amely számadatokat és fejleményeket mutat be az EU-n belüli terrorizmussal kapcsolatban. Az Europol évente közzéteszi a TE-SAT-ot, mely egyedülálló betekintést nyújt a kontinenst fenyegető szervezetekről azáltal, hogy összeállítja az uniós tagállamok és az Europol saját megállapításai alapján az elmúlt 12 hónapban megjelenő tendenciákat. Célja, hogy tájékoztassa a politikai döntéshozókat, a bűnüldöző szervek munkatársait és a szélesebb nyilvánosságot a terrorizmus legújabb fejleményeiről és a szélsőséges ideológiákról, amelyek befolyásolhatják a terrorizmust.

A legfrissebb jelentésből az derül ki, hogy baloldali és anarchista terrorista csoportok közé sorol több migrációs NGO-t is az Európai Unión belüli rendőrségi együttműködés legfontosabb intézménye. A szervezet 2023. június 19-én kiadott terrorizmusról szóló helyzetértékelési jelentése a baloldali és anarchista szervezetek által jelentett terrorfenyegetésről szóló fejezetében több migrációval összefüggésbe hozható NGO-t is nevesít. Ilyen például a No Border mozgalom, amelyet az Europol a baloldali és extrémista szervezetekhez sorolt.

A Határok nélkül hálózat (angolul No Border Network) olyan civil szervezetekből álló nemzetközi,  szélsőbaloldali szervezet, mely Nyugat-Közép- és Kelet-Európában található, független csoportok szövetségéből áll.

A szervezet támogatja az országok közti migrációt, illetve az emberek, országok közti szabad mozgás elvét, valamint ellenzi a migráció ellenőrzését, korlátozását. A korlátozások ellen különféle akciókat szervez. A Határok nélkül hálózat tevékenységei körébe tartozik a nemzetközi határokon létesült táborok tevékenységeinek koordinálása, tiltakozó akciók, kampányok szervezése. A hálózat 1999-ben jött létre, a weboldala szerint 2000 óta üzemel. A szervezet állítása szerint 11 városban létezik helyi csoportjuk.

A szervezet komoly ellenségként tekint az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségre is (Frontex). Ez eredményezte az Abolish Frontex nevű kampány megindítását. Az Europol-jelentés kitér a határvédelem eltörlését is célzó „No Border Camp 2022” nevű holland fesztiválra is. Az uniós hatóság szerint a 2022 augusztusában Rotterdamban megtartott nemzetközi eseményre Európa számos pontjáról érkeztek szélsőséges személyek, hogy a Frontex eltörlését célzó megbeszéléseken és kerekasztal-beszélgetéseken vegyenek részt.

A jelentés közzétételét követően az érintett NGO-k közleményben emeltek szót az Europol megállapításai ellen, mondván, az „EU rendőrsége” kriminalizálja a Frontex-ellenes kampányt és a No Border mozgalmat abból a célból, hogy előkészítse az aktivisták erőszakos elnyomását.

Az ügyben egy baloldali EP-képviselő is megszólalt. Cornelia Ernst szerint a baloldali álláspontok stigmatizálása zajlik, ezek extrémistaként történő felcímkézése.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató