2024. május 09. - Gergely
EUR : 389.63
USD : 362.62
Időjárás ikon21°13°

Prigozsin lefújta a puccsot - Visszafordítja a konvojt

Váratlan fordulat: Prigozsin visszafordítja a konvojt

Amilyen hihetetlen tempóban történtek a dolgok szombaton, annyira váratlan fordulatot vettek az események estére: előbb Lukasenka hivatala adott ki közleményt, hogy sikerült rávennie a Wagner vezérét, hogy adja fel a felkelést, majd nem sokkal később Prigozsin is azt közölte, hogy visszafordítja a Moszkva felé haladó egységeit. Mint fogalmazott, a terveknek megfelelően:

Hangüzenetében arról beszélt, hogy 200 kilométert tettek meg ma a wagneresek egyetlen csepp vér kiontása nélkül, de nemsokára megváltozhatott volna a helyzet, és ezt el akarták kerülni, ezért döntött úgy, hogy visszafordulnak.

Lukasenko Putyinnal egyetértésben tárgyalt a Wagner PMC vezetőjével, Prigozzinnal.- írja rendkívüli hírét a ria.ru.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök – Vlagyimir Putyinnal egyetértésben – megbeszélést folytatott Jevgenyij Prigozsin, a Wagner PMC vezetőjével – írja a Pool of the First.

A hírek szerint Prigozsin elfogadta a fehérorosz vezető javaslatát, hogy hagyják abba a Wagner népszerűsítését Oroszországban, és tegyenek további lépéseket a feszültség enyhítésére.

Lukasenka sajtószolgálata azt is közölte, hogy most már van egy tervezet a helyzet elfogadható megoldásáról, biztonsági garanciákkal a Wagner PMC számára.

Tegnap este az FSZB Public Relations Center arról számolt be, hogy a közösségi oldalakon Jevgenyij Prigozsin nevében "a védelmi minisztérium által a Wagner PMC hátsó egységei ellen elkövetett rakéta- és bombatámadásokról" terjesztett összes információ valótlan, és tájékoztató jellegű provokáció.

Ugyanez hangzott el a védelmi minisztériumban is.

Az FSZB osztálya büntetőeljárást indított Prigozsin ellen a Büntetőtörvénykönyv 279. cikke („Fegyveres lázadás szervezése”) alapján.

Vlagyimir Putyin elnök az oroszokhoz intézett beszédében kijelentette, hogy mindazok, akik felelősek a lázadási kísérletért, elkerülhetetlen büntetésben részesülnek, a törvény és az emberek előtt válaszol.

Azt is megjegyezte, hogy határozott lépéseket tesznek a helyzet stabilizálása érdekében a Don-i Rosztovban , ahol a polgári és katonai hatóságok munkája ténylegesen megakadt.

 


Belarusz hírügynökség: 

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök megbeszélést folytatott a Wagner-csoport vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal, erről a belarusz elnök sajtószolgálata számolt be – írja a BelTa belarusz hírügynökség.

„Ma reggel Vlagyimir Putyin orosz elnök tájékoztatta belarusz kollégáját a dél-oroszországi helyzetről. Az államfők közös fellépésekről állapodtak meg. A megállapodásokat követően a belarusz elnök, miután saját csatornáin keresztül tovább tisztázta a helyzetet, az orosz elnökkel egyeztetve megbeszélést folytatott a Wagner vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal” – közölte Lukasenko hivatala.

A beszámoló szerint a megbeszélések egész nap tartottak, és ennek eredményeként megállapodtak arról, hogy „Oroszország területén nem szabad vérfürdőt rendezni”. Azt írják, Prigozsin elfogadta Lukasenko javaslatát, miszerint a Wagner leállítja az oroszországi mozgásait, és további lépéseket tesznek a feszültség csökkentése érdekében.

„A helyzet megoldására egy abszolút előnyös és elfogadható, a Wagner harcosai számára biztonsági garanciákat nyújtó lehetőség van az asztalon.”

- írták.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató