2024. július 17. - Elek, Endre
EUR : 391.4
USD : 359.05
Időjárás ikon37°22°

Beteg Nyugat: Százezrek vettek részt a London Pride-on

Az 51. alkalommal megtartott, estébe nyúló rendezvény hivatalos szervezője a Pride in London nevű, jótékonysági egyesületként működő, önmagát adományokból fenntartó csoport, amelynek meghirdetett fő célja a sokszínűség elfogadtatása, a jogegyenlőség biztosítása, az LGBT+ közösséggel szembeni előítéletek és diszkrimináció felszámolása. Becslések szerint körülbelül egymillióan vettek részt a vonuláson. 

A népünnepély jellegét öltő, karneváli hangulatú szombati felvonulás a Hyde Parktól a híres Piccadilly Circus, a Lower Regent Street, a Pall Mall és a Trafalgar tér érintésével a kormányzati intézményeknek otthont nyújtó Whitehallig haladt.
 
A szervezők becslései szerint a felvonuláson több mint 600 szervezet – köztük a fennállásának 75. évfordulóját ünneplő állami egészségügyi szolgálat (NHS), a rendvédelmi hatóságok, a szakszervezetek és a fegyveres erők – 35 ezer tagja vett részt, de az útvonal mentén felsorakozott tömeg létszáma megközelíthette az egymilliót.

A többórás parádé alkalmából a londoni belváros jelentős részét lezárták és átadták az ünneplő tömegnek; így a Whitehallt is a rendkívül változatos öltözetű sokaság vehette birtokába.

A szombati londoni demonstráción ezúttal is külön csoportokban vonultak fel az egyes közszolgálati, egészségügyi és rendvédelmi szervezetek, nagy sportklubok képviselői; a menetben lehetett látni egyenruhában vonuló katonákat és rendőröket is.

Sadiq Khan, London polgármestere is a menetben haladt. Khan a résztvevőkhöz intézett Twitter-üzenetében hangsúlyozta: Londonban mindenki szabadon az lehet, aki lenni akar és azt szerethet, akit szeretni akar.

Ellentüntetők is megjelentek:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató