2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Magyar ezredes: Jelenleg az oroszok állnak jobban a háborúban

Sok minden nehezíti az ukrán ellentámadás előrehaladását Resperger István szerint, ráadásul az ukránoknak egyre nehezebb pótolni a veszteségeket is.

„Azt lehet mondani, hogy az ukránok felkészítettek egy majdnem-hadtestnyi erőt az ellentámadásra, közel ötvenezer főt vontak össze. Ebben van közel 240 harckocsi, amiből 85 modern Leopard, illetve 600-700 gyalogsági harcjármű, és kétszáz tüzérségi eszköz”

– mondta Resperger István az Ultrahang csatorna csütörtöki adásában.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője azt is hozzátette, hogy az ukránok délen, három irányból kezdeményeznek, míg az oroszok északon akarnak támadni. Az ezredes szerint a harkivi orosz támadás egy tehermentesítő támadás, azt a célt szolgálja, hogy minél több tartalékot vonjanak el délről az ukránok.

Resperger elmondta: az ukrán katonák nyilatkozataiból az derül ki, hogy komolyan kiépített védelmi vonallal kell szmebenézniük a déli ellentámadás megindításakor, továbbá rengeteg aknamező nehezíti az ukránok előrehaladását. Emellett jelenleg nagyon jók a látási viszonyok a harctéren, akár 4-5 kilométerre is el lehet látni, ami szintén a védekező oroszok számára előnyös. 

Az emberi erőforrásokra vonatkozó kérdésre az ezredes úgy felelt:

Ukrajna 2022 februárjában 30 dandárral kezdte meg a háborút, ezen dandárok személyi állományának a 80 százaléka lecserélődött: meghalt, megsebesült, vagy fogságba esett. A kieső katonákat egyre idősebb korosztályokkal pótolták, illetve rendőröket is behívtak.

Resperger elmondta: minél tovább tart a háború, demográfiailag annál nehezebb helyzetbe kerül Ukrajna.

Ami az oroszokat illeti: az ezredes szerint itt is egy vegyes összetételű sereg állt fel, a besorozott kiskatonák mellett különleges erők, a csecsenek, illetve június végéig a Wagner-csoport is Ukrajnában harcolt.  A hatalmas veszteségeket azonban könnyebben tudják pótolni az oroszok.

Kérdésre Resperger úgy felelt: jelenleg az oroszok jobban állnak, mint Ukrajna. „Még ki kell védeniük egy támadást, és utána lehet arról egyezkedni, hogy hol mennyi orosz és ukrán lakik” – mondta Resperger, aki arra is utalt, hogy Nyugaton is egyre növekedhet a hajlandóság a tárgyalásokra, ahogy jönnek a választások ezekben az országokban – szemlézte a beszélgetést a Mandiner.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató