2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Letartóztatták az Árpád hídon versenyzés közben biciklist gázoló dúvadat

Az ilyen balesetek gyakoriságának több oka van: a száguldozók beteg motivációján kívül az is fontos tényező, hogy a rendőrségnek nincsenek megfelelő eszközei a gyorshajtók elkapására és szankcionálására. Nincs elég traffipax, és a büntetések is nevetségesen alacsonyak, ráadásul ami traffipax rendelkezésre állna azt a Karácsony Gergely által vezetett Budapest városának illetékesi egy éve elszabotálják. 

Vasárnap délelőtt döntött a nyomozási bíró annak a 33 éves férfinak a sorsáról, aki múlt hétvégén egy Mercedessel az Árpád hídon száguldva, a korlátot áttörve halálra gázolt egy kerékpárost. A Mercedes sofőrjének letartóztatását első körben 30 napra rendelték el a Fővárosi Főügyészség indítványára. A Blikknek Bagoly Bettina ügyészségi szóvivő azt mondta: a bűnismétlés veszélye miatt döntött a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelése mellett a bíróság.

A lap úgy tudja, hogy akárcsak a rendőrségi kihallgatásán, úgy most is azt mondta a férfi, hogy nem versenyeztek a hídon, valamint a sajnálatát is kifejezte.

Az ügyről a fővárosi rendőrség pénteken tartott sajtótájékoztatót. Itt azt mondták, hogy nem előre tervezett, hanem valószínűleg spontán verseny vezetett az Árpád hídi gázoláshoz. A Mercedes és az őt követő BMW a Teve utcai kereszteződésnél kezdtek el gyorsulni, az ütközéskor a Mercedes legalább 137 kilométer/h-s sebességgel haladt.

A rendőrség a tanúvallomások alapján a következőképpen rekonstruálta az eseményeket: két BMW-s nagy sebességgel haladt a Róbert Károly körúton, a Teve utcai kereszteződésben a lámpánál megálltak, és itt találkozhattak a Mercedesszel. Amikor zöldet kaptak, mindhárom autó gyorsulni kezdett, a Mercedes jobbról, a kanyarodósávból, az egyik BMW pedig balról, a belső sávból előzte ki a normális sebességgel haladó autókat.

A hídon a Mercedes száguldott elöl, őt követték a BMW-k. A sofőrök szerint nem versenyeztek, a tanúvallomások szerint azonban egyértelműen ez történt. A Mercedes egy ponton ismeretlen okból kicsit balra fordult, amire a sofőr jobbra rántotta a kormányt, átszakítva a szalagkorlátot, és elütve a járdán haladó kerékpárost.

A Mercedes 33 éves sofőrje péntekig kórházban volt. A férfi elismerte tettét, a rendőrség adatbázisa szerint ő korábban is többször szabálytalankodott, ami miatt 13 büntetőpontja gyűlt össze. A másik két sofőr felelősségét még vizsgálják.

Karácsony Gergely főpolgármester a baleset után – szokásához híven – rögtön a kormáynt kezdte hibáztatni. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt máshogy látja, szerinte a BRFK korábban többször is kereste a fővárost, hogy traffipaxokat telepítsenek, de erre Karácsony Gergely hónapok óta nem válaszolt. 

A balesetet okozó Mercedes sofőrjéről időközben kiderült, hogy rendszeresen indult gyorsulási versenyeken, ahol magabiztosan vezette az újonnan 50-60 millió forintot érő kocsiját.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató