2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

CNN: Vlagyimir Putyin találkozott a Wagner-csoport vezetőjével

Az orosz elnök a napokban találkozott az ellene fellázadó Jevgenyij Prigozsinnal – közölte a Kreml. A CNN szerint az orosz elnöki hivatal szóvivője, Dmitrij Peszkov közölte, hogy Putyin találkozott a zsoldosvezérrel. Elmondása szerint

A TALÁLKOZÓRA MÉG JÚNIUS 29-ÉN KERÜLT SOR.

Aznap Putyin mintegy 35 katonai parancsnokkal vett részt egy ülésen, és ezen a meetingen Prigozsin is jelen volt – mondta Peszkov. Elmondása szerint a találkozó majdnem három órán át tartott, de további részleteket nem árult el róla. Az egyetlen, amit elmondhatunk, hogy az elnök értékelte a különleges katonai hadművelet cselekményeit és a június 24-én [a Wagner-csoport lázadásának napján – a szerk.] történt eseményeket is – mondta Peszkov. 

A szóvivő közlése előtt a francia Liberation című lap közölte, hogy Prigozsin legalább egyszer járhatott a Kreml épületében a lázadás vége óta. 

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a Wagner-vezér magángépe visszatért Oroszországba június végén. Egy belarusz híroldal akkor azt írta, hogy Prigozsin gépe június 27-én 22 óra 39 perckor szállt fel Belaruszból, a Macsulisi katonai repülőtérről.

A gép több ehhez hasonló utat is megtett, és később az is kiderült, hogy maga Prigozsin is visszatért már Oroszországba legalább egyszer, nagyjából egy héttel ezelőtt. Arról is szó volt, hogy részt vett egy zárt körű találkozón Moszkvában, ahol visszakapott többmilliárd rubelnyi lefoglalt készpénzt is. Arról azonban nem lehetett tudni eddig, hogy Prigozsin Putyinnal is találkozott (de vélhetően ez a zárt körű ülés az katonai találkozó lehetett, amiről most Peszkov is beszámolt).

(Index)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató