2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

Vucsics: A Fehér Házban találtak kokaint, nem a szerb hírszerzésnél

A szerb hírszerzés vezetője ellen nem bűnügyek miatt, hanem Alekszandar Vulin Oroszországhoz fűződő viszonya okán vezetett be szankciókat az Amerikai Egyesült Államok. Ezt mondta Alekszandar Vucsics szerb elnök arra reagálva, hogy Washington szerint Vulin visszaél hivatali helyzetével, nemzetközi szervezett bűnözési tevékenységben és drogkereskedelemben vesz részt, pozícióját pedig arra használja, hogy Moszkvának nyújtson segítséget. 

Az amerikai büntetőintézkedések részeként Alekszandar Vulin a jövőben nem férhet hozzá amerikai ingatlanjaihoz és vagyonához. Azok, akik a szankcionált személyekkel együttműködnek, szintén szankcionálhatók.

A szerb köztársasági elnök újságírói kérdésre válaszolva emlékeztetett: nem a szerb Biztonsági Információs Ügynökség vezetőjénél, hanem "a Fehér Házban találtak kokaint a hatóságok".

Fontosnak tartom a vizsgálatot. Vulin nem bűncselekmények miatt kapott szankciót, hanem az Orosz Föderációhoz fűződő kapcsolata miatt – mondta az elnök, hozzátéve, hogy csütörtökön beszél az esetről részletesen.

„Üdv a klubban"

Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke elítélte a szerbiai Biztonsági és Információs Ügynökség (BIA) igazgatója, Alekszandar Vulin ellen bevezetett amerikai szankciókat. A politikus úgy értékelte: a washingtoni büntetőintézkedések bevezetése annak a jele, hogy Vulin a saját népe és országa érdekében tevékenykedett.

Dodik azt mondta, hogy ez egyfajta „jutalom a hazaszeretetéért és kitartásáért, valamint az Oroszországgal és az orosz néppel való baráti kapcsolatok megőrzéséért".

Bárki, aki semleges a mai globális politikai színtéren, és nem áll az amerikai érdekek oldalára, az Egyesült Államok ellensége – tette hozzá a boszniai szerb vezető. Kiemelte: Alekszandar Vulin az amerikaiak szemében azért bűnös, mert határozottan ellenezte, hogy Belgrád szankciókat vezessen be Moszkva ellen az orosz–ukrán konfliktust követően. Szavai szerint ő maga is azért került amerikai szankciók alá, mert – mint mondta – a Boszniai Szerb Köztársaság nem támogatta az Oroszország elleni büntetőintézkedések bevezetését, és a semlegesség mellett foglalt állást.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató