2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Baranyiék hadüzenete: Ez a pad nem csak Ferencváros ügye, hanem Magyarországé is

Az újbóli átfestés alkalmából sajtótájékoztatót tartott Baranyi Krisztina, Ferencváros szélsőliberális polgármestere és Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója is.



„Harmadszor festettük szivárványosra a szivárványos padot” - kezdte Vig Dávid, aki szerint a festéssel azt fejezték ki, hogy egy "nyitott, szabad, boldog és mindenki számára biztonságos" Magyarországon szeretnének élni."A Pride-hónapban hoztuk ezt az üzenetet idén is, és jövőre is ezzel az üzenettel fogunk jönni."Vig arra is felhívta a figyelmet, hogy mindezt a nevük és arcuk felvállalásával tették, engedélyezett körülmények között - utalva ezzel arra is, hogy a zöld-fehérre festők éjszaka, arcukat maszkkal takarva "tették tönkre" a munkájukat.

„Ez a pad nem csak Ferencváros ügye, hanem Magyarországé is, ahol ma olyan törvényeket hoznak, amelyek megfosztják az LMBTQ- embereket a jogaiktól”

- fogalmazott Vig, majd hozzátette:„Akinek fontos a nyitottság, szabadság, boldogság, annak szombaton a Budapest Pride felvonuláson van a helye.”

Baranyi Krisztina megköszönte mindazoknak, akik hajnalban a zuhogó esőben, minden felzúdulás ellenére is ismét szivárványosra festették a padot.

A kerület polgármestereként jelezte, az önkormányzat támogatja a kezdeményezést.

„De azt is látjuk, hogy rengeteg olyan ember van, aki szintén szeretné kifejezni a véleményét bizonyos társadalmi kérdésekről, vagy bizonyos neki fontos értékekről. Az az egy probléma van, hogy mindannyian ezen a padon szerették volna az elmúlt napokban ezeket az értékeket kifejezni. Mi ennek szeretnénk véget vetni. Ez a pad most a Pride-hónap alatt ennek a jelképnek van szentelve.”

A polgármester jelezte, hogy az Amnesty engedélyt kért és kapott arra, hogy a megfelelő eszközökkel és megfelelő festékkel befessék a padot. Viszont mivel látják, hogy „ez az igény ennek alapján megjelent a Ferencvárosban”, bejelentette, hogy elindítanak egy olyan pályázatot,ahol bárki jelentkezhet és bárki pályázhat akár ennek a padnak a lefestésére is az év 12 hónapjában, azzal a kikötéssel, hogy a Pride hónapjában ez a pad mindig szivárványszínű legyen. Baranyi közölte: civil szervezetek, egyesületek, alapítványok jelentkezését várják, akik fontosnak tartják, hogy egy köztéri pad kifestésével valamit elmondjanak a közösségnek. Jelezte azt is, hogy igény szerint, ha nagy az érdeklődés, akár több padot is bevonhatnak a kezdeményezésbe.

Végezetül arra kért mindenkit, hogy most már a maradék időre, amíg tart a Pride-hónap, hagyják békén a padot, amit egyébként addig őriztetni is fognak, annál tovább viszont már nem vállalják a felügyeletét.

„Nem lehet minden pad mellé egy rendőrt állítani” - jelezte a polgármester.

Képgaléria

(Kattins a képre a nagyobb méretért)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató