2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Putyin: eddig nem vetettünk be kazettás lőszert, de fenntartjuk a jogot a tükörválaszra (videó)

Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy tükörválaszt adjon az ellene használt kazettás bombákra – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a Pavel Zarubin újságírónak adott interjúban, aki a beszélgetésből részletet tett közzé Telegram-csatornáján.

“EDDIG NEM TETTÜK MEG, NEM HASZNÁLTUK, ÉS NEM IS VOLT RÁ ILYEN IGÉNYÜNK, ANNAK ELLENÉRE, HOGY EGY BIZONYOS IDŐSZAKBAN ISMERT VOLT A HIÁNY, ÉS LŐSZERÜNK IS VAN HOZZÁ, DE NEM TETTÜK MEG. DE TERMÉSZETESEN, HA ELLENÜNK HASZNÁLJÁK – FENNTARTJUK A JOGOT A TÜKÖRVÁLASZRA” – mondta az államfő, hozzátéve, hogy szemben az Egyesült Államokkal és pláne Európával Oroszországnak elegendő lőszerkészlete van raktáron.

Putyin véleménye szerint az Egyesült Államok nem a jókedvében döntött a szállítások mellett, hanem azért, mert ők maguk is lőszerhiánnyal küzdenek.

“AZ UKRÁN HADSEREG NAPONTA ÖT-HATEZER 155 MILLIMÉTERES KALIBERŰ LÖVEDÉKET HASZNÁL EL A HARCOK SORÁN, MÍG AZ USA HAVONTA 15 EZRET GYÁRT. NEKIK NINCS ELÉG, ÉS EURÓPÁNAK MÁR MOST SINCS ELÉG. NEM TALÁLTAK JOBBAT, MINT A KAZETTÁS BOMBÁK HASZNÁLATÁT JAVASOLNI” – mondta az orosz elnök.

Emlékeztetett arra, hogy maga az amerikai kormányzat is bűncselekménynek nevezte a kazettás bombák használatát.

“Itt, úgy gondolom, így kellene ezt kezelni” – zárta Putyin.



Július 7-én Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy a Kijevnek kazettás lőszereket osztanak ki, egy héttel később pedig a Pentagon közölte, hogy Ukrajna már megkapta azokat, nemcsak az Egyesült Államoktól, hanem más országoktól is. Moszkva hangsúlyozta, hogy az ilyen szállítmányok veszélyeztetik a civileket, és a válság elhúzódását célozzák.

A védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők már használtak kazettás bombákat Donbassz bombázására. A tárca szóvivője, Igor Konasenkov szerint ez azt mutatja, hogy az ukrán csapatok feladatuknak tekintik, hogy minél több civilt öljenek meg.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató