2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Az orosz csapások megrongálták a kritikus infrastruktúrát Odessza kikötőjében

Az ukrán fegyveres erők bejelentették, hogy károkat okoztak a gabona- és olajterminálokban Odessza egyik kikötőjében - írja a RIA.

Gabona- és olajterminálok, tartályok és rakodóberendezések rongálódtak meg egy Odessza környéki kikötőben - közölte az ukrán hadműveleti parancsnokság.

"Onyx és X-22 rakétákkal csapott le az ellenség, ami a kikötő és a kritikus infrastruktúra ellen irányult. Eltalálta a gabona- és olajterminálokat, megrongálta a tartályokat és a rakodóberendezéseket, tüzet okozott, minden illetékes szolgálat dolgozik a következmények felszámolásán"

- áll a parancsnokság Facebook-üzenetében.

A jelentések szerint az Odesszai kerületben egy ipari létesítmény, valamint két raktárépület is megsérült.

Szerda este az ukrán média Odesszában történt robbanásokról számolt be. Vitalij Klicsko kijevi polgármester a légvédelmi rendszerek munkájáról jelentett a fővárosban és a régióban. Az ukrán média a Kirovográdi területen lévő Kropivnickijben történt robbanásokról is írt.

Az orosz fegyveres erők 2022. október 10-én - két nappal a krími híd elleni terrortámadás után, amely mögött az orosz hatóságok szerint az ukrán biztonsági szolgálatok állnak - kezdték meg az ukrán infrastruktúra elleni csapásokat. A csapásokat országszerte energetikai, védelmi, katonai igazgatási és kommunikációs létesítményekre hajtották végre. Azóta minden nap légiriadót rendeltek el az ukrán régiókban, esetenként országszerte.

"Pokoli éjszaka volt" Odesszában - jelenti az MTI

A dél-ukrajnai Odesszát hétfő után a második nagyszabású orosz légitámadás érte kedd éjjel - jelentette a helyi média szerdán.

A beszámolók szerint robbanások hallatszottak a fekete-tengeri kikötővárosban, és a légvédelem is aktív volt. Szerhij Bratcsuk, az odesszai katonai közigazgatás szóvivője a támadást "nagyon erősnek, valóban tömegesnek" nevezte a Telegramon.

"Pokoli éjszaka volt" - mondta, hozzátéve, hogy a károkról és áldozatokról szóló jelentést később teszik közzé.

Szerdára virradóra Oroszország Odessza és más ukrajnai városok ellen intézett légitámadásokat. Az ukrán hadsereg déli parancsnokságának közlése szerint az ukrán légvédelem hat Kalibr manőverező robotrepülőgépet és 21 harci drónt semmisített meg Odesszában.

Odessza megyében három kikötő található, amelyek alapvető fontosságúak a világ élelmiszer-ellátása szempontjából.

Az orosz-ukrán háború 2022. februári kezdete után Ukrajna fekete-tengeri kikötőit orosz hadihajók zárták le, megakadályozva az ukrán gabonaexportot a tengeren át. Moszkva és Kijev 2022 júliusában írta alá azt az ENSZ és Törökország közvetítésével tető alá hozott megállapodást, amely lehetővé tette a gabonaszállítást a térségben. Az egyezmény hétfő éjjel lejárt, és Oroszország bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg.

 

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató