2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Medián: KamuGeri sokkal népszerűbb, mint a még nem is létező fideszes ellenfele...

A Medián és a 21 Kutatóközpont közös felmérésének eredménye nem a jövő június önkormányzati választások előrejelzése, például mert a fideszes jelölt még nem ismert, de nemcsak a főpolgármesternek, hanem a kerületek vezetőinek is derűlátásra adhat okot. Már ha a közvéleménykutatók vágyálma fontosabb nekik, a jövőbeni tényleges választási eredményeknél. 

A 2024-es önkormányzati választások közeledtével egyre izgalmasabb kérdés, hogy a fővárosi kerületekben kik indulnak polgármesterjelöltként. A Medián és a 21 Kutatóközpont közös kutatásának eredményei szerint a hivatalban lévő polgármesterek bizakodva vághatnak neki a választások előtti kampánynak, a kerületekben összességében a budapestiek kétharmada (66 százalék) jónak vagy nagyon jónak ítéli meg saját polgármesterének teljesítményét (ez az arány persze kerületenként változik) – írja a HVG.

Az ellenzékiek nagyobb arányban vélekednek pozitívan kerületük vezetéséről, 77 százalék nyilatkozott elismerően, de a kormánypártiaknak is több mint a fele (57 százalék) osztja ezt a véleményt. A különbség valószínűleg abból adódik, hogy a kerületek többsége ellenzéki irányítás alatt van, így az ellenzéki válaszadók nagy része a saját oldala színeiben politizáló polgármestert értékelhetett, míg a fideszesek esetében ez jóval ritkább.



A kerületek vezetői mellett a főpolgármester is derűlátóan készülhet a jövő évi választásokra. A budapestiek fele (49 százalék) állítja, hogy ha most vasárnap tartanák a főpolgármester-választást, Karácsony Gergelyre, míg meg nem nevezett fideszes ellenfelére 29 százalék voksolna, így a főpolgármester a közvélemény-kutatás szerint jókora előnyt tudhat magáénak. (Bámulatos, szakszerű a felmérés, akárki láthatja.)

Fontos kiemelni, hogy ez nem választási előrejelzés, csupán pillanatkép, amit azért is óvatosan kell kezelni, mert egyrészt a majdani fideszes kihívó személye egyelőre nem ismert, másrészt az is lehetséges, hogy több mint két indulóval kell majd számolni, ami jelentősen megváltoztathatja az erőviszonyokat.

Az ellenzékiek elsöprő többsége (89 százalék) és a bizonytalanok, a Mi Hazánk- és MKKP-szavazók együttes csoportjának közel fele (48 százalék) Karácsonyra szavazna.

A kormánypártok hívei az ellenzékiekkel megegyező arányban pártolják saját emberüket, csaknem kilenctizedük választaná a fideszes jelöltet. Karácsony népszerűsége a 40 év alattiak és a felsőfokú végzettségűek körében a legmagasabb: a 30 év alattiak körében 40, a harmincasok körében 38, míg a felsőfokú végzettségűek körében 36 százalékpontos előnnyel rendelkezik fideszes ellenfelével szemben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató