2024. július 18. - Frigyes
EUR : 391.4
USD : 359.05
Időjárás ikon37°22°

Korrupció gyanúja miatt házkutatást tartottak az ukrán Állami Igazságügyi Igazgatóság vezetőjénél

A nyomozók azzal gyanúsítják a férfit, hogy jogosulatlan előnyökhöz akart juttatni legfelsőbb bírákat.

Korrupció gyanúja miatt az ukrán korrupcióellenes hatóság házkutatást tartott az Állami Igazságügyi Igazgatóság (DSZA) vezetőjének irodájában – hozta nyilvánosságra hétfőn közleményben az ukrán korrupcióellenes hivatal (NABU) és a korrupcióellenes különleges ügyészség (SZAP).

A hivatal vezetőjét ugyan név szerint nem említik a közleményben, de Olekszij Szalnyikovról van szó – jegyzete meg beszámolójában az Ukrajinszka Pravda hírportál. 

A NABU tájékoztatása szerint március elején az igazságügyi igazgatóság megbízott vezetője egy kereskedelmi vállalkozás képviselőjétől 7500 dollárt kapott, ebből 5000 dollárt a bíráknak kellett átutalni a kedvező döntéshozatal megtámogatására, 2500 dollárt pedig közvetítői szolgáltatásokra. A DSZA vezetője megígérte, hogy „segít” a legfelsőbb bíróság bíráinak a döntésben, egyebek mellett a bíróság korábbi vezetőjének bevonásával. A gyanúsított arról tájékoztatta az érintettet, hogy a kérdés megoldása folyamatban van, az ügy körülményeiről beszélt a legfelsőbb bíróság vezetőjével, a bírósági határozathozatal késését ugyanakkor „objektív okokkal” magyarázta.

Miután az ukrán hatóságok leleplezték a legfelsőbb bíróság korábbi vezetőjét, Vszevolod Knyazjevet, hogy jogellenes juttatásokat vett át, a DSZA vezetője elkezdett kibújni a kérdéses bírósági ügy megoldása alól, de a kapott jogellenes juttatást nem akarta visszaadni. A tisztségviselő továbbra is meggyőzte a kereskedelmi céget, hogy megszületik az egyeztetett döntés, és ez alkalomból az egyik semmítőszék vezetőjével kíván beszélni – fejtette ki a SZAP

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy május 15-én a korrupcióellenes hatóság őrizetbe vette a legfelsőbb bíróság elnökét, Vszevolod Knyazjevet, aki csaknem hárommillió dollár kenőpénzt fogadott el. A legfelsőbb bíróság másnapi plénuma bizalmatlansági indítvánnyal menesztette hivatalából Knyazjevet. Április 20-án – még a legfelsőbb bíróság elnökeként – Knyazjev írta alá azt a határozatot, amellyel Szalnyikovot nevezte ki Ukrajna Állami Igazságügyi Igazgatóságának élére.

 

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató