2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Putyin hamarosan Kínába látogat

Vlagyimir Putyin októberben Kínába látogat, és útját az "Egy övezet, egy út" fórumhoz igazítja - jelentette be Jurij Uzsakov, a Kreml külpolitikai tanácsadója. A látogatásra az Oroszország és Kína közötti kapcsolatok erősödése közepette kerül sor. A két ország szövetsége számos területen, többek között gazdasági, kereskedelmi, politikai és katonai téren erősödött az utóbbi időben.

Kína 2020 eleje óta Oroszország legfontosabb szövetségesévé vált. A Reuters felidézi, hogy Vlagyimir Putyin Ukrajna tavaly februári megtámadása előtt Pekingbe látogatott. Ezen a látogatáson pedig ő és Hszi Csin-ping kínai elnök korlátlan gazdasági, kereskedelmi, politikai és katonai együttműködésről állapodott meg.

Emlékezetes, hogy Kína sokáig tartózkodott attól, hogy Moszkvát tegye felelőssé a kirobbant konfliktusért, és bírálta az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciókat. Ezzel párhuzamosan viszont kihasználta a körülményeket többek között azzal, hogy kedvezményes árakon vásárolt orosz olajat és gázt.

A Reuters megjegyzi, márciusban Hszi Csin-ping viszonozta Putyin látogatását, és Moszkvába utazott. A kínai elnök moszkvai látogatása során viszont már egy olyan tervet javasolt, amelynek célja a feszültségek enyhítése és a sokak által áhított tűzszünet megkötése Ukrajnával.

Hszi búcsúzóul azt mondta Putyinnak, hogy 100 éve nem látott változások zajlanak, és ez az ő közös eredményük, az orosz elnök egyetértett vele, és végül barátként engedték el egymás kezét:

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató